Luc Coene © BELGA

Wat herinnert u zich nog van 2017? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 01/17

1 Bij een aanslag op een nachtclub in (…) vallen 39 doden, onder wie een Belg uit Houthalen-Helchteren. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

2 De files zijn (…) procent zwaarder geworden ten opzichte van 2011, aldus het Vlaams Verkeerscentrum. Ze worden langer en lossen minder snel op.

3 Nooit eerder werd zo veel haat verspreid op sociale media, zegt gelijkekansencentrum Unia. (…), doe zo voort’, klonk het na de dood van een Belgische Turk bij de aanslag in Istanbul.

4 Anis Amri, de verdachte van de aanslag op 19 december 2016 op een kerstmarkt in Berlijn, nam twee dagen na de feiten de trein van Amsterdam naar (…), waar hij twee uur bleef.

5 Luc Coene (69) overlijdt. Tot 2015 was hij gouverneur van de Nationale Bank. Maar het machtigst was hij 15 jaar eerder, als kabinetschef van premier (…).

6 Bij politiezone (…) komt niemand werken. De nacht- en ochtendploeg melden zich collectief ziek. De agenten zijn doodop door de hoge werkdruk en het personeelstekort.

7 Mário Soares (92) sterft. In 1973, een jaar voor de Anjerrevolutie, richtte hij in (…) de Socialistische Partij op. Later werd hij tweemaal premier en tweemaal president van zijn land.

8 Voormalig Iraans president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani (82) sterft. Hij stond bekend als een ‘moderne’ pragmaticus, maar wel één met daadkracht: hij was het brein achter het omstreden (…).

9 Columnist Dyab Abou Jahjah wordt afgedankt door (…). Op sociale media verdedigde hij de aanslag op Israëlische soldaten in Jeruzalem: ‘By any means necessary! #FreePalestine.’

10 Bart De Smet wordt verkozen tot (…). Weekblad Trends maakt daarmee een statement: De Smet was topman bij ‘bad bank’ Fortis en liet daaruit Ageas verrijzen.

11 François Van der Elst (62) overlijdt. ‘Swat’ kwam tussen 1973 en 1983 regelmatig in actie als Rode Duivel, net als zijn jongere broer (…).

12 (…) krijgt een eredoctoraat van de KU Leuven en de Universiteit Gent. Ze bedankt met de boodschap dat we Europa moeten ‘samenhouden en verbeteren’.

13 De Vlaamse regering legt de krijtlijnen voor het nieuwe secundair onderwijs vast. In de tweede en derde graad komen (…) studiedomeinen, waaronder ’taal en cultuur’, ‘STEM’ en ‘sport’.

14 De 19-jarige Romanie Schotte wordt verkozen als (…). De galashow vond plaats in het Plopsatheater in Adinkerke.

15 De tweestatenoplossing is de enige uitweg voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat is de conclusie van ruim 70 wereldleiders in Parijs. (…) sturen hun kat.

16 De helft van de Belgische agenten werd al fysiek aangevallen. Dat blijkt uit een steekproef van politievakbond VSOA. (…) wordt voortaan strenger aangepakt.

17 Antonio Tajani wordt voorzitter van het Europees Parlement. Liberaal kandidaat Verhofstadt trok zich terug na een akkoord met de EVP. Een ‘achterkamerdeal’, aldus (…).

18 Italië wordt opgeschrikt door drie aardbevingen. Die veroorzaken een sneeuwlawine, die in het dorpje Farindola een (…) vernielt. Er vallen 29 doden.

19 De Nederlandse striptekenaar Jan Kruis (83) overlijdt. Kruis raakte bekend door zijn reeks (…), die bijna dertig jaar verscheen in het tijdschrift Libelle.

20 1050 Belgen hebben in 2016 een nieuwe voornaam aangevraagd. Dat zijn er (…) keer meer dan 20 jaar geleden. Meestal gaat het om belachelijke voornamen, of om transseksuelen.

21 In Washington DC nemen honderdduizenden mensen deel aan de Women’s March, als protest tegen de nieuwe president Donald Trump. Heel wat deelnemers dragen (…).

22 Masaya Nakamura (91) overlijdt. De geestelijke vader van (…) richtte in 1955 het gamebedrijf Namco op. Zijn bekendste game was een ontwerp van Toru Iwatani.

23 Theo Francken is de populairste politicus van Vlaanderen, volgens een peiling van VTM en Het Laatste Nieuws. De N-VA-staatssecretaris onttroont federaal minister (…).

24 (…) wint voor de derde keer de Herman de Coninckprijs, voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Hij kreeg bovendien de Publieksprijs voor het mooiste gedicht.

25 De Britse acteur John Hurt (77) sterft. Het grote publiek kent zijn karakterkop vooral uit de Harry Potter-films, maar zijn doorbraak kwam er met (…) van David Lynch.

26 De Amerikaanse acteur Mike Connors (91) overlijdt. Hij werd vooral bekend als detective (…) in de gelijknamige serie, een rol die hem een Golden Globe opleverde.

27 De Franse actrice Emmanuelle Riva (89) sterft. Het is weinig collega’s gegeven, maar zij kreeg op haar 85e nog een toprol (en heel wat prijzen) met Amour van (…).

28 Muzikant Rembert De Smet (63) overlijdt. Deze pionier van de new beat maakte deel uit van de groep (…), die hits scoorde met Lena en Operation Coup de Poing.

29 België is het niet eens met het inreisverbod voor zeven (…) dat de Amerikaanse president Trump uitvaardigde. Volgens premier Michel zal ons land er geen voorbeeld aan nemen.

30 Tegen 2030 zal de prijs van elektriciteit verdubbelen, aldus een studie van Energyville. Tenminste als we de (…) sluiten en overschakelen naar hernieuwbare energie.

31 Stéphane Moreau neemt ontslag als burgemeester van (…). De PS’er is een spilfiguur in de Publifin-affaire, waarbij mandatarissen royale vergoedingen opstreken.

Oplossingen

1 Istanbul 2 40 3Wéér 1 moslimminder 4 Brussel-Noord 5 Guy Verhofstadt 6 Brussel-West 7 Portugal 8 kernprogramma 9De Standaard10 Manager van het Jaar 11 Leo 12 Angela Merkel 13 acht 14 Miss België 2017 15 Israël en Palestina 16 geweld tegen de politie 17 Kathleen Van Brempt 18 hotel 19 ‘Jan Jans en de kinderen’ 20 drie 21 roze mutsen 22 Pac-Man 23 Maggie De Block 24 Peter Verhelst 25The Elephant Man 26 Mannix 27 Michael Haneke 28 2 Belgen 29 moslimlanden 30 kerncentrales 31 Ans

Dyab Abou Jahjah
Dyab Abou Jahjah© LightRocket via Getty Images

uw score……./31

Theo Francken
Theo Francken© BELGA
Emmanuelle Riva
Emmanuelle Riva© Getty Images
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content