Wetenschappers ontdekken goedkopere remedie tegen griep

Griep © Istock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Wetenschappers vinden een nieuwe, goedkopere manier om de griep efficiënt te bestrijden.

Griepvirussen zijn moeilijk te bestrijden omdat ze snel kunnen veranderen. Daarom moet er elk jaar een nieuw griepvaccin ontwikkeld worden, in de hoop dat het virus dat onze wintergriep veroorzaakt niet te erg veranderd is tegen de tijd dat de vaccins worden toegediend.

Een tijd geleden ontdekten wetenschappers de achilleshiel van het virus: een eiwit op zijn oppervlak dat het nodig heeft om een gastheercel binnen te dringen. Er zijn antilichamen gemaakt die dat eiwit blokkeren, waardoor een infectie onder controle kan worden gebracht.

Alleen zijn antilichamen enorm duur. In Science beschrijven Christophe Buyck van Janssen Research & Development in Beerse en zijn collega’s een véél goedkopere manier om hetzelfde te doen. Ze maakten korte eiwitten (peptiden) die hetzelfde effect hebben als de antilichamen, maar die veel makkelijker te produceren zijn. Alvast bij muizen hebben ze geen neveneffecten, en bestrijden ze de ziekte efficiënt.

Het werk begon met computergestuurd onderzoek van hoe een peptide eruit zou moeten zien om het gewenste effect te hebben. Het voorstel van de computer bleek echter niet stabiel genoeg om een goed geneesmiddel te zijn. Experimenten met concrete structurele aanpassingen leidden wel tot een aanvaardbaar resultaat. Maar er is nog een lange weg te gaan voor peptiden effectief tegen griep kunnen worden ingezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content