In de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen ving vorige week niet kandidaat François Fillon, maar zijn vrouw Penelope alle aandacht.

In de campagne van François Fillon om de kandidatuur voor centrumrechts bij de presidentsverkiezingen speelde een uitzending op de televisiezender M6 in oktober van vorig jaar een grote rol. Het was een warm familieportret, waarin Penelope Fillon in het gezinskasteeltje met paarden in de wei en omringd door hectaren land vertelde over haar leven in het teken van haar man en haar kinderen, ver van de hectische politieke wereld in Parijs. Het programma liet een schandaalvrije kandidaat zien, zonder affaires of blingbling. De perfecte tegenpool van Nicolas Sarkozy, van wie hij nochtans vijf jaar lang de eerste minister was.

Fillon voerde een campagne met de nadruk op integriteit en transparantie en op zijn katholieke geloof en de waarden die ermee gepaard gaan. De onthulling in het satirische weekblad Le Canard Enchainé dat Penelope de voorbije jaren ruim een half miljoen euro beurde als medewerkster van haar man, kwam daarom hard aan. Niet omdat het verboden is, maar omdat het niet zeker is of ze echt voor dat geld heeft gewerkt. Maar zelfs als dat wel het geval zou zijn, is Fillon toch beschadigd. Dat intieme portret in het landelijke kasteel werkte ineens tegen hem. Zeker in de ogen van mensen die hun baan dreigen te verliezen als gevolg van het harde liberale beleid dat hij wil voeren.

Het is niet dat Fillon bang moet zijn dat hij zijn plaats in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in mei kwijtraakt aan de kandidaat van de Parti Socialiste. De PS schoof zondag de radicale, voormalige onderwijsminister Benoît Hamon naar voren en koos zo voor een breuk met het meer gematigde kamp rond president François Hollande en zijn voormalige premier Manuel Valls. In deze verkiezingen maakt Hamon noch Valls kans op de tweede ronde. Het gevoel is dat de PS de weg van de Britse Labourpartij opgaat en haar betekenis als beleidspartij verliest.

Met alle aandacht voor Penelopegate verliep de grote meeting waarmee Fillon vorige zondag een stap wilde zetten naar het Elysée toch enigszins in mineur. Dat is allemaal goed nieuws voor Marine Le Pen en het Front National. En wellicht ook voor oud-economieminister Emmanuel Macron, die als een lachende derde aan de verkiezingen deelneemt met een sociaalliberaal programma. Als hij in de peilingen verder op Fillon inloopt, is de kans groot dat meer PS’ers voor zijn kamp kiezen dan nu al het geval is. Maar om te winnen, moet Macron nu vooral afstand houden van de PS en haar mislukte president.

Door HUBERT VAN HUMBEECK

Fillon is beschadigd en dat is goed nieuws voor Marine Le Pen en het Front National.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content