OORLOG

Al een paar jaar roepen veel waarnemers dat ons voetbal beter en sterker is geworden. Na de dramatische Europese campagne van vorig seizoen is deze jaargang echter weer niet te best begonnen.

Club Brugge verdiende meer tegen Borussia Dortmund en mag hopen om in de ‘derby’ tegen Monaco, eigenlijk de A-ploeg van Cercle, internationaal voetbal in de vroege lente af te dwingen. KRC Genk onderstreepte met winst tegen Malmö dat het wellicht de belangrijkste titelconcurrent wordt voor blauw-zwart.

Eigenlijk is de eerste speelronde van de Europese bekercompetities de bevestiging van de start van de Jupiler League. KAA Gent overleefde de voorronde zelfs niet. Standard kwakkelde ook Europees verder. Een nederlaag in Sevilla is geen schande, maar de afstraffing die de Rouches in Andalusië kregen is echt zorgwekkend voor een team geleid door Michel Preud’homme.

Kan het nog erger? Verliezen in Slovakije. De eerste Europese opdracht van het nieuwe Anderlecht was een pijnlijke ervaring en maakte nog eens duidelijk dat het niet volstaat om KV Oostende leeg te kopen om Europees mee te tellen.

De eerste Europese speelweek maakte in ieder geval de UEFA gelukkig. De Champions League leek plots weer minder voorspelbaar. De ‘Golf-ploegen’ Manchester City en Paris Saint-Germain, volgens veel waarnemers de grootste kanshebbers om te voorkomen dat Real Madrid zijn record van de jaren 50 (minstens vier bekers met de grote oren op rij) evenaart. PSG redde het niet in Liverpool en City verloor zelfs in eigen huis van Lyon.

De resultaten zijn een opsteker voor UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, die zich steeds meer belaagd voelt door FIFA-preses Gianni Infantino. Hun relatie is niet zo vertroebeld als die tussen hun voorgangers Michel Platini en Sepp Blatter, maar het gaat snel richting oorlog uit.

Ceferin is niet te spreken over de plannen van de FIFA om vanaf 2021 om de vier jaar een Club World Cup te organiseren met 24 teams in plaats van de jaarlijkse competitie in december die geen mens interesseert, omdat de teams van de andere continenten zelden of nooit opgewassen zijn tegen de winnaar van de Champions League. Aan de nieuwe Club World Cup zouden echter twaalf Europese topteams deelnemen, zodat het tot een echte concurrent kan uitgroeien van het Europese kampioenenbal.

Op de Engelse Premier League na staat heel het oude continent te popelen om mee te doen. De Japanse en Saudische investeerders van het project zouden er immers 22 miljard euro voor veil hebben. Elke deelnemer zou gegarandeerd meer dan honderd miljoen euro ontvangen, bijna het bedrag dat nu naar de winnaar van de Champions League gaat.

‘Het voetbal is niet te koop’, foeterde Ceferin nadat de plannen uit de doeken waren gedaan. Maar met zo’n uitspraak krijg je alleen de lachers op de hand. In een poging om de inkomsten en de macht van de FIFA nog meer te vergroten, plukte ex-UEFA-secretaris-generaal Infantino vorige maand net voor het afsluiten van de zomermercato twee topjuristen weg bij de Europese voetbalunie: de Spanjaard Emilio García en de Schot Alasdair Bell.

Vooral Bell wordt als een kanjer beschouwd. Hij adviseert de UEFA al sinds de Bosmanaffaire, onderhoudt goede relaties met de Europese Commissie en is een expert op gebied van de transferreglementen. Iets wat bijzonder welkom is nu de FIFA van plan is het huidige transfersysteem op de schop te doen.

Volgens The New York Times wil de FIFA via een bank een compensatiekamer oprichten die de vergoedingen bij elke transfer zou innen en uitkeren. Via deze bank zou ook het commissieloon aan spelersagenten uitbetaald worden, zodat deze aan banden zouden kunnen worden gelegd. De FIFA wil eind volgende maand in Londen en een paar dagen later in Kigali (Rwanda) ook clubs verbieden om nog meer dan zes (maar mogelijk acht) spelers uit te lenen. Het is zowel de FIFA als de UEFA een doorn in het oog dat clubs als Chelsea en Udinese zo’n honderd voetballers in bruikleen geven en op die manier allerlei regels omzeilen.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Eerste Europese speelronde perfecte vertaling van Belgische competitiestart.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content