Oorlog en terpentijn

Stefaan Hertmans 2013 Omdat het beschrijft hoe oorlogen Vlaanderen hebben getekend

Een mooiere manier om te beschrijven hoe de oorlogen onze Vlaamse samenleving hebben getekend, ken ik niet’, zegt KU Leuven-rector Luc Sels over Oorlog en terpentijn van Stefaan Hertmans (1951). De lezers van Knack en de luisteraars van Radio 1 verkozen Oorlog en terpentijn in 2015 al tot het beste boek van de afgelopen 25 jaar.

In dit boek vertelt Hertmans het verhaal van zijn grootvader, die hem vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw een paar volgeschreven schriften gaf. ‘Boren in familiekronieken wekt spoken tot leven’, weet oud- Trends-directeur Frans Crols. ‘Opa Hertmans schenkt oude cahiers aan zijn schrijvende kleinzoon. Die distilleert uit de bladzijden een ontroerende hommage aan zijn grootvader, met diens armoedige kinderjaren in Gent, gruwelijke frontervaringen aan de IJzer en de vroegtijdige dood van zijn grote liefde. Hertmans senior vindt balsem voor zijn verdriet in de schilderkunst. Een prachtig boek vol literaire non-fictie en beeldend voor Arm Vlaanderen.’

Hertmans zelf wees ook steeds op de universele thema’s van het boek: ‘ Oorlog en Terpentijn is niet alleen een oorlogsgeschiedenis, maar ook een verhaal over loutering, over de verwerking van een trauma, over de troost die kunst kan bieden, over de moed van die generatie die in armoede heeft geleefd.’

Ook verkozen door o.a.

Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester), Michel Wuyts (wielercommentator VRT), André Van Halewyck (ex-uitgever), An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content