Steeds meer vrouwen veroveren politieke macht. Volgens journaliste en schrijfster Alice Schwarzer hebben ze daar recht op, maar ‘ze zullen de wereld niet rechtvaardiger maken’.

Angela Merkel is al jarenlang Duits bondskanselier. Sinds vorige maand is Theresa May premier van het Verenigd Koninkrijk, en Hillary Clinton kan de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Zal de wereld beter worden als nog meer vrouwen de macht grijpen?

ALICE SCHWARZER: Ze zal in elk geval anders worden. Vrouwen hebben een andere geschiedenis dan mannen en dat zal zijn weerslag hebben. Merkel heeft een heel zakelijke stijl, en Theresa May heeft zich daar duidelijk door laten inspireren. Het was geen toeval dat de eerste buitenlandse reis van May naar Berlijn was.

Hoe komt het dat vrouwen anders aan politiek doen?

SCHWARZER: Mannen willen tijdens discussies vooral hun gezicht redden. De enige eer die vrouwen eeuwenlang konden verliezen, bevond zich tussen hun benen. En natuurlijk hebben vrouwen begrepen dat zij ook vandaag nog aan andere standaarden moeten beantwoorden. Als een vrouw hogerop wil, is ze een ijskoude carrièrejaagster. Bij mannen wordt succes gewaardeerd.

Wordt een samenleving beter wanneer de mannelijke dominantie doorbroken wordt?

SCHWARZER: Vrouwen hebben recht op de helft van de macht. Maar ik koester niet de illusie dat ze de wereld rechtvaardiger zullen maken. Vrouwen zijn niet per definitie beter dan mannen. Ze hebben in het verleden gewoon minder mogelijkheden gehad om slechte dingen te doen.

Zal er ooit een vrouwelijke Hitler opstaan?

SCHWARZER: Monsters als Hitler zijn zeldzaam. Maar ja, ook vrouwen zullen hun macht misbruiken.

Is het in dat opzicht normaal dat er een aantal rechts-populistische politica’s opstaan, zoals Marine Le Pen (FN) in Frankrijk of Frauke Petry (AfD) in Duitsland?

SCHWARZER: Ja. Vrouwen zijn links en rechts, eerlijk en gemeen, dom en slim. Marine Le Pen is overigens heel interessant. Haar vader (Jean-Marie Le Pen, nvdr.) was een fascist en een antisemiet. Maar Marine heeft met hem gebroken en zich voor het homohuwelijk uitgesproken. Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen sympathie voor haar ideeën, maar ze is wel interessant in het licht van de strijd tussen de seksen.

Moeten vrouwelijke politici zich voor andere vrouwen inzetten?

SCHWARZER: Absoluut niet. Ik hoop wel dat ze dat doen, maar ik reken er niet op.

Angela Merkel kreeg veel kritiek omdat ze dat helemaal niet deed.

SCHWARZER: Ik begrijp dat. Veel West-Duitse mannen vonden het al een probleem dat een Oost-Duitse vrouw kanselier werd. Indien ze daarenboven nog eens voor de vrouwenrechten zou opgekomen zijn, zou ze haar eigen carrière getorpedeerd hebben.

Veel Amerikaanse feministen hebben het Hillary Clinton kwalijk genomen dat ze haar echtgenoot, president Bill Clinton, bleef steunen toen zijn overspel met Monica Lewinsky aan het licht kwam.

SCHWARZER: Geen enkele vrouw is de afgelopen decennia zo vernederd als Hillary. Het is een wonder dat ze nog niet in de psychiatrie is beland. Toen Bill campagne voerde voor het presidentschap zei hij: ‘Als je voor mij kiest, krijg je mijn vrouw erbij.’ Daardoor gingen alle vrouwenhaters Hillary viseren. Plots werd zij de boze heks in het Witte Huis. Natuurlijk raakte haar dat, en daardoor ging ze zich bescheidener opstellen. In plaats van de ‘First Lady’ werd ze de ‘First Huisvrouw’, die koekjes bakte en zorgde dat Bill een gezellige thuis had.

Maar dat heeft niets geholpen. Toen de Lewinsky-affaire losbrak, zei men: Hillary is heel intelligent en ze weet veel over de politiek, maar haar echtgenoot verlangt niet naar haar. Dat was vreselijk kwetsend, alsof vrouwen niet aantrekkelijk én intelligent kunnen zijn.

Waarom worden vrouwen die de macht willen veroveren zozeer afgerekend op hun uiterlijk?

SCHWARZER: Omdat vrouwen lange tijd objecten waren die zonder de hulp van mannen niets konden. Dat beeld dragen we nog altijd mee. Daarom dossen succesvolle vrouwen zich nog steeds uit in korte rokjes en hoge hakken. Ik betwijfel of dat de juiste strategie is. Vrouwen kunnen beter hun eigen stijl hebben en zich niet overdreven sterk aanpassen. Zo draagt Merkel nogal saaie kleren, maar dat past bij haar persoonlijkheid. Ik vind het treurig wanneer vrouwen zich achter hun outfit verbergen, zoals Hillary Clinton. Maar dat net zíj dat doet, begrijp ik wel.

© Der Spiegel

‘De enige eer die vrouwen eeuwenlang konden verliezen, bevond zich tussen hun benen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content