Patrick Martens

Ex-premier Yves Leterme blijft aandringen op ‘een grondig onderzoek’ naar de totstandkoming van het Fortisarrest. Op die manier stelt een prominent lid van de federale regering ook het vertrouwen in het gerecht ter discussie.

‘Ik stel me vragen over het gedrag van sommige magistraten. En ik ben niet alleen. De burgers stellen zich ook vragen. Ze hebben het recht om te weten wat er gebeurt. Het is belangrijk dat ze de garantie krijgen dat het gerecht in dit land goed beheerd wordt.’ Dat heeft huidig minister van Buitenlandse Zaken en voormalig premier Yves Leterme (CD&V) het afgelopen weekend gezegd in een vraaggesprek met de Franstalige zender RTL TVI.

Leterme probeert daarmee andermaal zijn gram te halen over de afwikkeling van Fortisgate. Die dwong hem eind vorig jaar tot het ontslag van zijn regering, toen eerste voorzitter Ghislain Londers van het Hof van Cassatie stelde dat er ‘belangrijke aanwijzingen’ waren voor ‘pogingen tot belemmering van de rechtsgang’ door de politiek. Dat sloeg op de totstandkoming van het Fortisarrest, dat de 18e kamer van het Brusselse hof van beroep op 12 december uitsprak en dat tegen de wil van de regering in resulteerde in een algemene aandeelhoudersvergadering van Fortis over de overname door PNB Paribas.

Een parlementaire onderzoekscommissie over een mogelijke schending van de scheiding der machten leerde dat er in de aanloop naar dat arrest ongeoorloofde telefoongesprekken waren tussen magistraten en kabinetsleden van de regering-Leterme. Daarnaast onderzocht raadsheer Henri Heimans van het Gentse hof van beroep een strafklacht tegen raadsheer Christine Schurmans van de 18e kamer over een mogelijke schending van haar beroepsgeheim. Zij meldde zich twee dagen voor de uitspraak ziek.

Enkele weken geleden bleek dat Heimans na een onderzoek van acht maanden drie betrokkenen in verdenking heeft gesteld: naast Schurmans zijn dat voorzitter Ivan Verougstraete van het Hof van Cassatie en Christian Van Buggenhout, de advocaat van de Belgische staat in de Fortiszaak. Paul Blondeel en Mireille Salmon, de twee andere raadsheren van de 18e kamer, blijven buiten schot. Dat geldt ook voor Guy Delvoie, ten tijde van het Fortisarrest voorzitter van het Brusselse hof van beroep en nu rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Gentse parket-generaal moet nog beslissen over verdere stappen.

Op basis van die informatie concludeerde Leterme echter meteen dat hij ten onrechte ontslag nam als premier en dat vooral Londers, Delvoie en anderen bij het hof van beroep in Brussel boter op het hoofd hebben. Zijn uitspraken voor RTL TVI suggereren dit opnieuw. Leterme is politiek te slim om het vertrouwen in justitie op een directe manier ter discussie te stellen. Maar door zijn uithalen naar Londers en anderen doet hij dat wel degelijk. Voor een prominent regeringslid betekent dat nogal wat.

Patrick Martens

‘Er resten ons 100 dagen. De inzet is de toekomst van het land.’Vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) dringt aan op een onderhandelde oplossing voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, op RTL-TVI.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content