In Fortisgate sloeg het gerecht een belabberd figuur. De guerre des juges werd en wordt in een tiental procedures tegen het licht gehouden.

> Als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het verzoekschrift van raadsheer Christine Schurmans aanneemt, heeft het een vette kluif aan de totstandkoming van het arrest van de 18e kamer van het hof van beroep in Brussel over het Fortisdossier en de nasleep ervan. Maar dit is lang niet de enige procedure over de gang van zaken bij de magistratuur.

> De parlementaire onderzoekscommissie over de scheiding der machten stelde 35 knipperlichten in werking bij contacten tijdens de gerechtelijke procedures over het Fortisdossier tussen de uitvoerende en de rechterlijke macht. In haar eindverslag van 18 maart doet de commissie aanbevelingen, bijvoorbeeld over een officiële woordvoerder van de zittende magistratuur, onafhankelijke tuchtprocedures voor raadsheren van een hof van beroep, en een (nieuwe) doorlichting van het Brusselse hof van beroep door de Hoge Raad voor de Justitie.

> Binnen de Hoge Raad voor de Justitie houdt de Verenigde Advies- en Onderzoekscommissie toezicht op de werking van de rechterlijke orde. Die commissie startte op 23 december 2008 een onderzoek onder leiding van de Gentse advocaat-generaal Jean-Luc Cottyn. Alle betrokken magistraten werden gehoord, en andere sleutelfiguren werden uitgenodigd. Van de hoorsessies worden analyses en een verslag met aanbevelingen gemaakt. Over de stand van zaken is men uiterst terughoudend bij de Hoge Raad. Er zou pas een verslag komen als alle tucht- en strafrechtprocedures tegen magistraten naar aanleiding van de Fortiszaak afgerond zijn. Ook over een actualisering van de doorlichting die de Hoge Raad vorig jaar maakte van het Brusselse hof van beroep, wordt niet gecommuniceerd. Eerste voorzitter Guy Delvoie is tegen de nieuwe audit.

> Raadsheer Schurmans verneemt op 17 december 2008 van raadsheer Antoon Boyen van het hof van beroep in Brussel dat tegen haar een tuchtonderzoek gestart is. Het dossier is in handen van raadsheer Jean van der Eecken. Eerste voorzitter Guy Delvoie meldt op 15 maart voor de televisiecamera’s dat het onderzoek afgerond is. Sindsdien bereidt een Nationale Tuchtraad een advies voor over het dossier en een mogelijke sanctie. Het Hof van Cassatie beslist op basis van dat advies.

> Tegen Schurmans loopt sinds eind 2008 ook een strafonderzoek wegens schending van het beroepsgeheim. Dat wordt gevoerd door raadsheer Henri Heimans van het hof van beroep in Gent. Mogelijk is Heimans in juli klaar. Daarna beslist het Gentse parket-generaal of de zaak voor de kamer van inbeschuldigingstelling wordt gebracht voor een verwijzing naar het hof van beroep.

> Raadsheer Schurmans dient op 18 december een klacht in tegen Paul Blondeel, voorzitter van de 18e kamer van het hof van beroep in Brussel. De zaak is toevertrouwd aan raadsheer Karel Van Herck van dat hof.

> Schurmans dient op 11 februari ook een tuchtklacht in tegen eerste voorzitter Guy Delvoievan het Brusselse hof van beroep. Raadsheer Luc Huybrechts van het Hof van Cassatie voert het onderzoek.

> Op 2 maart dient Schurmans een strafklacht in tegen Delvoie en de twee andere raadsheren van de 18e kamer, Paul Blondeel en Mireille Salmon. De klacht gaat over belaging, valsheid in geschrifte en schending van het beroepsgeheim. Het onderzoek is in handen van raadsheer Etienne Goethals van het Hof van Cassatie.

> Ten slotte werd melding gemaakt van een tuchtklacht van procureur-generaal Marc De Le Court van het Brusselse hof van beroep tegen eerste voorzitter Delvoie. Eerste voorzitter Ghislain Londers van het Hof van Cassatie zei in de parlementaire onderzoekscommissie dan weer tussen neus en lippen dat hij een tuchtonderzoek was gestart tegen voorzitter Ivan Verougstraete van datzelfde hoge rechtscollege. Verougstraete raadde Schurmans op 12 december 2008 aan om een klacht in te dienen tegen de ‘onregelmatige rechtsgang’ binnen de 18e kamer van het hof van beroep en de druk die op haar werd uitgeoefend. Londers verwees die klacht naar de prullenmand.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content