Ewald Pironet

In heel wat landen valt de economische groei tegen. Daarom wordt goud steeds duurder en olie goedkoper.

Sinds begin dit jaar werd goud meer dan 15 procent duurder. Vorige week klom de goudprijs voor het eerst sinds mei vorig jaar boven de 1200 dollar per ounce. De olieprijs is dan weer sterk gedaald, met maar liefst 75 procent sinds 2014. De olieprijs schommelt nu al een hele tijd rond de dertig dollar per vat, wat bijzonder weinig is. Volgens Jim Reid, analist bij Deutsche Bank, is goud nog nooit zo duur geweest in vergelijking met de olieprijs. Gebaseerd op statistieken die 150 jaar teruggaan concludeert Reid dat goud gemiddeld vijftien keer zo duur is als olie. Vandaag ligt die verhouding helemaal anders. ‘De goudprijs heeft net een toppunt bereikt van zo’n 44 keer de olieprijs’, schreef hij vorige week aan zijn klanten. ‘Het vorige hoogtepunt dateert uit 1892 toen een ounce goud 41 keer een vat olie waard was.’ Het mag duidelijk zijn dat er iets bijzonders aan de hand is.

De lage olieprijs is het gevolg van een groter aanbod én een kleinere vraag. De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), met Saudi-Arabië op kop, heeft beslist om massaal olie op te pompen om het Amerikaanse schalie-olie uit de markt te concurreren. Tegelijkertijd is er maar een flauwe groei van de wereldeconomie. China haalt de groeicijfers van de voorbije jaren niet meer en beloftevolle groeilanden als Brazilië, Rusland en India lossen de verwachtingen niet in. Dus daalde de vraag naar olie en meteen ook de prijs.

De prijs van goud is de laatste weken dan weer gestegen. Uitzonderlijk is dat niet in deze periode van het jaar, omdat veel Chinezen goud en juwelen kopen naar aanleiding van het Chinees nieuwjaar. Maar dit jaar was de stijging toch opvallend. Dat heeft meerdere oorzaken die elkaar nog eens versterken. De groeiende spanningen rond Syrië en bij uitbreiding het Midden-Oosten, de lage rente op spaarboekjes en de koersval op de aandelenbeurzen doen mensen vluchten naar goud. Met de scherpe daling van de koersen van de bankaandelen ontstond er opnieuw bezorgdheid over het financiële systeem. Dan doet goud het steeds goed, want het edelmetaal wordt nog steeds als een veilige oplossing gezien.

Dat de waardering van die twee belangrijke grondstoffen sterk uit elkaar ligt ten gunste van goud illustreert dat er grote onzekerheid heerst over de toekomst van de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagde een paar weken geleden de groeiprognoses voor de wereldeconomie. In 2016 mogen we slechts 3,4 procent groei verwachten en in 2017 zouden we niet boven de 3,6 procent uitkomen. Het IMF waarschuwde bovendien dat de groei nog lager kan uitvallen. We zijn nog lang niet uit de zorgen.

Ewald Pironet

Goud kost gemiddeld 15 keer meer dan olie. Vandaag kost het 44 keer meer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content