Han Renard

Het rommelt in de Waalse regering. Politiek-strategische en inhoudelijke twisten wegen zwaar op de verstandhouding tussen de PS en de CDH.

Er duikt steeds meer onenigheid op in het langdurige politieke huwelijk tussen PS en CDH. Al twaalf jaar besturen die twee partijen samen Wallonië, daarbij steunend op de uitstekende band tussen Elio Di Rupo en Joëlle Milquet. Maar Di Rupo is niet langer God in Wallonië en Milquet moest aftreden wegens vermeend gesjoemel met kabinetspersoneel. Van de weeromstuit oogt het verbond tussen PS en CDH een stuk minder solide.

De nummer twee van de Waalse regering, CDH-vicepremier Maxime Prévot, stak dit weekend in Le Soir zijn kritiek op Waals minister-president Paul Magnette en zijn PS niet onder stoelen of banken. Prévot is behalve Waals superminister ook de immens populaire burgemeester van de Waalse hoofdstad Namen. Hij heeft een centrumrechts profiel en wordt vaak getipt als de gedoodverfde opvolger van huidig CDH-voorzitter Benoît Lutgen, die volstrekt onzichtbaar en afwezig is in het Franstalige politieke debat.

In Le Soir uitte Prévot zijn ongenoegen over het feit dat de Waalse regering constant op voet van oorlog leeft met de federale regering van Charles Michel (MR). Prévot verklaarde dat hij politiek iets wil klaarspelen en niet de geschiedenis ingaan als de man die vanuit Wallonië vijf jaar lang de federale regering van alles in de weg heeft gelegd. Net als andere CDH-kopstukken heeft Prévot het gehad met de manier waarop de PS vanuit het Elysette, de ambtswoning van de Waalse minister-president in Namen, de legitimiteit van de federale regering continu ter discussie stelt. ‘De federale regering is er, ze is er al twee jaar en ze is legitiem. Ik ben het debat daarover kotsbeu’, zei Prévot, daarbij ongetwijfeld denkend aan zijn centrumrechtse achterban, of wat daar nog van over is.

In plaats van zoveel politieke energie te stoppen in het zinloze bekampen van de federale regering, zou Paul Magnette beter in Wallonië een tandje hoger schakelen, gaf de CDH-vicepremier nog mee.

Ook over voor Wallonië uiterst belangrijke dossiers zoals de financiering van de rusthuizen, de invoering van een Waalse zorgverzekering, de nieuwe Waalse kinderbijslag en de toekomst van de Franse Gemeenschap raken de Waalse regeringspartijen steeds meer verdeeld. De zenuwachtigheid in de Waalse regering wordt gevoed door de slechte peilingen van de voorbije maanden. Zowel PS als CDH staat op ruim verlies. En zo lijkt er niet één regering meer in dit land die niet onder de noemer kibbelkabinet valt.

Han Renard

De CDH heeft het gehad met de manier waarop de PS de legitimiteit van de federale regering continu ter discussie stelt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content