Narcissen bestrijden kanker

Het is vrij uitzonderlijk dat een stof twee effecten op hetzelfde proces heeft. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Brusselse onderzoekers hebben aangetoond dat narcissen een stof produceren die de groei van gezwellen afremt.

Het inzicht dat planten zoals narcissen geneeskrachtige capaciteiten kunnen hebben, is mogelijk ouder dan de mensheid. Sommige apen gebruiken planten als ze pijn hebben of ziek zijn. Een vrij groot aantal succesvolle geneesmiddelen die de mens gemaakt heeft, zoals aspirine en kinine, zijn gebaseerd op plantaardige moleculen.

De bloembol van de plant produceert de stof hemanthamine, die een dubbel effect op gezwellen heeft.

Moleculair bioloog Denis Lafontaine van de Université libre de Bruxelles en zijn collega’s leggen in Structure uit waarom narcissen een antikankerwerking hebben. De bloembol van de plant produceert de stof hemanthamine, die een dubbel effect op gezwellen heeft. Ze bindt zich aan ribosomen (RNA-structuurtjes die instrumenteel zijn in het overschrijven van de genetische informatie uit het DNA in eiwitten) in cellen, waardoor die trager groeien. Dat remt ook de groei van gezwellen.

Bovendien hindert ze de productie van ribosomen. Het is vrij uitzonderlijk dat een stof twee effecten op hetzelfde proces heeft. De bedoeling is om dat inzicht te vertalen in een synthetische stof die als geneesmiddel kan fungeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content