‘Mystery calls zijn een stok achter de deur’

Alfons Vansteenwegen

Discriminatie kan nooit getolereerd worden, vindt Nahima Lanjri (CD&V). ‘We hebben gelukkig goede antidiscriminatiewetten. Maar om alle geesten rijp te maken, moeten we meer sensibiliseren.’

Waarom hebt u destijds in de gemeenteraad van Antwerpen voor het hoofddoekenverbod van toenmalig burgemeester Patrick Janssens gestemd? (Guy Redig, Borgerhout)

NAHIMA LANJRI: Dat klopt niet. Na de verkiezingen in 2006 is de SP.A met dat voorstel van Janssens op de proppen gekomen. We hebben daar uren over gediscussieerd aan de onderhandelingstafel. Finaal is het bij stemming goedgekeurd. Dus is het ook in het bestuursakkoord beland, en iedereen uit de meerderheid heeft uiteraard vóór dat ’totaalpakket’ gestemd. Maar ikzelf en mijn partij zijn tegen het verbod op religieuze en levensbeschouwelijke symbolen, behalve in gezagsfuncties.

In hoeverre gelooft u in de heilzame werking van de zogenoemde ‘sociale mix’? (Gertjan Debusschere, Bissegem)

LANJRI: Daar geloof ik sterk in. Onbekend is onbemind: dat is een belangrijke oorzaak van discriminatie. Het stemt me hoopvol dat de meeste jongeren, die zijn opgegroeid in onze diverse samenleving, die ook complexloos omarmen. Wat niet wil zeggen dat ik de realiteit ontken. Daarom moet de overheid nog meer kiezen voor die sociale mix. Bijvoorbeeld door niet alle sociale woningen in één wijk te bouwen, en door zelf ook mensen van vreemde origine in dienst te nemen.

Zowel in de Bijbel als de Koran staan vrede en goedheid centraal. Kan de politiek de leiders van de katholieke, protestantse en islamitische godsdiensten bij mekaar brengen om samen de strijd tegen racisme aan te pakken? (Eric Delzeyne, Roeselare)

LANJRI: Er is gelukkig een scheiding van kerk en staat: politici moeten zich niet inlaten met religieuze zaken. Maar als er van onderuit iets groeit, kunnen we de dialoog wel ondersteunen. Sinds de aanslagen in Parijs organiseert de federale regering bijvoorbeeld jaarlijks een eredienst met de verschillende geloofsgemeenschappen. Maar je mag zoiets natuurlijk niet alleen doen om er een interessant fotomoment aan over te houden. We moedigen die religieuze leiders aan om hun boodschap van vrede en wederzijds respect het hele jaar door uit te dragen.

Ik woon in een multiculturele straat waar mijn echtgenoot en ik ons thuisvoelen. Tegenover de meeste van onze buren zijn wij open over onze seksuele oriëntatie, maar tegenover de Afrikanen, joden en moslims niet, om hen niet te schofferen. Hoe kunt u garanderen dat wij ons niet gediscrimineerd moeten voelen? (Martin Daniels-Deporte, Geraardsbergen)

LANJRI: Discriminatie kan nooit getolereerd worden, niet op basis van je afkomst en uiteraard ook niet wegens je seksuele oriëntatie. Als homokoppel moet je perfect hand in hand over straat kunnen lopen. In België hebben we vooruitstrevende antidiscriminatiewetten. Maar om alle geesten rijp te maken, is sensibilisering cruciaal: door overheidscampagnes, maar bijvoorbeeld ook door een soap als Thuis, waarin personages zich outen als holebi.

Vraag van de week

Als de overheid laat zien dat racisme niet aanvaard wordt, heeft dat een grote impact op de houding van medeburgers. Wat houdt de CD&V tegen om voor praktijktests te gaan? (Ludo Segers, Puurs)

LANJRI: Niets: praktijktests staan in ons laatste verkiezingsprogramma. Ze dienen om discriminatie aan te pakken, niet om een heksenjacht te organiseren. In Gent hebben we het voorstel om praktijktests te organiseren mee goedgekeurd, federaal is er een stappenplan goedgekeurd. Daarin rekenen we eerst op zelfregulering door de betrokken sectoren. Als dat niet werkt, kunnen we gerichte anonieme controles doen. Ook op het Vlaamse niveau is er al een eerste akkoord: in de dienstenchequesector kunnen er mystery calls gebeuren. Maar opnieuw: voorkomen is beter dan genezen. Sensibiliseren staat op de eerste plaats, mystery calls zijn een stok achter de deur. En ik hoop dat we die stok over twintig jaar voorgoed kunnen opbergen.

Hoe kunt u een echtscheiding vermijden?

Stel uw vraag aan relatietherapeut ALFONS VANSTEENWEGEN.Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content