Het Vlaams Belang kraakt in al zijn voegen. Ex-voorzitter Frank Vanhecke en ex-parlementslid Marie-Rose Morel beschuldigen reclameman en Vlaams Belanger van het eerste uur Eric Deleu van financieel gesjoemel. Daarmee zetten ze voorzitter Bruno Valkeniers voor het blok. Ondertussen wordt al druk gespeculeerd over een Vlaams politiek landschap zonder het VB. Vooral N-VA en LDD zouden daar garen bij spinnen.

‘Voorzitter Bruno Valkeniers heeft geen keuze, hij moet Marie-Rose Morel uit de partij zetten.’ Dat zegt een kopstuk van het Vlaams Belang tegen Knack. Off the record weliswaar, want niemand wil openlijk commentaar leveren op de interne strijd die momenteel in alle hevigheid woedt bij de extreemrechtse partij.

Op 10 december stuurde ex-voorzitter Frank Vanhecke een brief aan zijn opvolger, Bruno Valkeniers. Daarin schreef hij dat er jarenlang geknoeid werd met aanbestedingen voor verkiezingscampagnes. Vooral de entourage van Filip Dewinter zou daar baat bij hebben. Toen er op die brief geen antwoord kwam, bracht hij hem eind februari ter sprake op de partijraad van het Vlaams Belang. Na afloop weigerde iedereen commentaar en voorzitter Valkeniers sprak zelfs berichten tegen dat het partijbestuur de opdracht had gekregen om de financiële keuken van de partij te onderzoeken.

Toch lekten er – onder meer op de nieuwssite Apache en in De Standaard – voldoende details uit die wijzen op een machtsstrijd op het scherp van de snee.

Kop van Jut in de brief van Vanhecke is Eric Deleu. Hij was ooit een van de eerste verkozenen van het toenmalige Vlaams Blok. Hij was samen met Filip Dewinter, Frank Vanhecke en huidig Selexiontopman Hans Carpels de drijvende kracht achter de omvorming van het extreemrechtse, Vlaams-nationalistische VB tot een ronduit racistische partij. Een koerswijziging die het VB op een veroordeling kwam te staan, wat de partij noopte tot een naams-verandering (tot Vlaams Belang). Deleu en Vanhecke gingen zelfs jarenlang samen op vakantie.

Eric Deleu heeft een reclamebureau, ARB, en verzorgt al van in de jaren tachtig alle beruchte verkiezingscampagnes van het VB. Het was Marie-Rose Morel die in 2008 op onregelmatigheden stootte toen ze, met medeweten van Vanhecke, de partij-boekhouding uitvlooide. Volgens haar liet Deleu zich veel te veel betalen voor zijn diensten. Zowel drukwerk, advertenties in media als affichecampagnes werden overgefactureerd, zo beweerde het toenmalige Vlaams Parlementslid. Haar pleidooi voor een ‘mildere vorm’ van propaganda, moet dan ook in dat licht bekeken worden.

Morel en Vanhecke, wier ‘innige band’ al lang geen geheim meer is, zien in deze ontdekking van Morel de hoofdreden waarom zij bij de vorige verkiezingen op een zijspoor werd gezet. Morel bekleedt op dit moment geen enkel mandaat meer en werd ook uit de raad van bestuur van de VRT geweerd, ten voordele van… Eric Deleu. Frank Vanhecke is Europees Parlementslid en nam in februari op zijn blog nog openlijk de verdediging op van Morel.

In een interview in Knack (24/2) zei Valkeniers dat hij niet van plan was om Morel uit de partij te zetten. ‘Op voorwaarde tenminste dat men zich achter ons programma en onze visie- en strate-gietekst schaart, en bereid is om zoveel mogelijk mensen van onze politiek te overtuigen.’

Dat ‘dreigement’ verklaart wellicht het stilzwijgen van Vanhecke en Morel, al kwam het ‘lek’ uit de partijraad hen wel erg goed uit.

Op de hoogte

In de omgeving van Eric Deleu en Filip Dewinter worden de klachten van Morel en Vanhecke geminimaliseerd. Zo zouden er andere regels gelden voor reclamebureaus die advertentieruimte boeken dan voor individuen. Dat zou de meerprijs verklaren. ‘Maar zelfs al zouden de verhalen over gesjoemel waar zijn, dan is Vanhecke wel erg slecht geplaatst om ze in de openbaarheid te brengen’, klinkt het. ‘Hij is jarenlang als voorzitter medeverantwoordelijk geweest voor de financiën. Hij, Dewinter en Deleu waren van alles op de hoogte. Het is dus erg verwonderlijk dat Vanhecke nu de vermoorde onschuld speelt.’

Voorlopig blijft het windstil bij het Vlaams Belang. Met een mededeling dat er ‘niets te onderzoeken is’ sloot de partij-raad vorige week de discussie. Het valt af te wachten of Morel en Vanhecke een nieuwe aanval in petto hebben, of dat Valkeniers hen een stap voor is door Morel en/of Vanhecke uit de partij te zetten.

Als dat gebeurt, valt niet uit te sluiten dat het koningskoppel stappen zal ondernemen om gelijkgestemden rond zich te verzamelen. Zij hameren erop dat het VB geleid wordt door de ‘Antwerpse gemeenteraadsfractie’ rond Dewinter, Gerolf Annemans, Valkeniers en Deleu; een kritiek die ook in andere regionen van het Vlaams Belang leeft.

De ironie van het lot wil dat het Vlaams Belang binnenkort misschien in heel andere financiële perikelen zal terechtkomen. De Raad van State moet zich uitspreken over een klacht (wegens racisme) tegen de partij. Wanneer hij die gegrond verklaart, kan het VB voor enkele maanden zijn partijfinanciering verliezen.

DOOR KARL VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content