Tervuren herdenkt Henry van de Velde.

Soms organiseren plaatselijke musea en heemkundige kringen met passie en inzet kleine interessante tentoonstellingen, terwijl ze daar nauwelijks krediet voor krijgen. Wel, niet met ons. Momenteel organiseert het kleine, verzorgde Museum Hof van Melijn in Tervuren een bescheiden maar inzichtelijke tentoonstelling over het werk van architect Henry van de Velde (1863-1957), die twintig jaar in Tervuren leefde, daar al eerder actief was in de roemruchte ‘Koloniale tentoonstelling’ in 1897 én er begraven ligt. De huidige tentoonstelling opent met een Nederlandstalige affiche van die expo. Ze neemt de leek mee langs de mooie en uiteenlopende realisaties die de socialist Van de Velde realiseerde in het perspectief van een meer kwalitatief, functioneel en beter leven.

Twee vroege en bijzonder mooie toonkasten van exotisch hout tonen al de eerste sierlijke contouren die zouden leiden naar de absolute bloei van de art nouveau. Voor die periode was Van de Velde een begenadigd schilder, die in een mum van tijd de verworvenheden van Manet en Cézanne omzette in een variant van het pointillisme, schatplichtig aan schilder-vriend Theo van Rysselberghe. In Tervuren wordt die evolutie middels foto’s op een educatieve manier toegelicht. In de carrière van Van de Velde speelt ook de kunstenaarsvereniging ‘Les XX’ een grote rol. In eerste instantie was dit een blad uitgegeven door Edmond Picard, waardoor hij ook in contact kwam met de moderne decoratieve kunsten. In Tervuren is onder andere een houten treincoupé te zien van de NMBS (1934), net als het mooie porselein van die maatschappij. Prachtige lappen textiel worden geflankeerd met foto’s van zijn vrouw Maria Sèthe, die – zoals het toen ‘modernistisch’ hoorde – zich ‘in de stijl en spirit van haar man’ uitdoste. Ook van belang zijn de plannen van zijn persoonlijke huis Nouvelle Maison, waar Van de Velde met familie leefde tussen 1927 en 1947. Daarna verhuisde hij in de nasleep van de oorlog naar Zwitserland.

Mooi meegenomen aan een bezoekje aan deze kleine expo is een ommetje langs het huis Nouvelle Maison (Albertlaan 1), dat er tussen het groen bij ligt als een monument voor en van een van onze grootste modernisten.

‘TERVUREN HERDENKT HENRY VAN DE VELDE’ LOOPT NOG TOT 13 JANUARI (ZATERDAG EN ZONDAG VAN 14.00 TOT 17.00 UUR) IN GEMEENTELIJK MUSEUM HOF VAN MELIJN, MELIJNDREEF 6 IN TERVUREN. INLICHTINGEN: 02 769 20 81

Luk Lambrecht

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content