Minder boeren, meer bossen in Europa

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De klimaatopwarming zal planten kwetsbaar maken voor opstoten van koude in de lente.

De opwarming van de aarde zal leiden tot een langere periode van activiteit van de vegetatie, zowel in de lente (vroeger bloeien) als in de herfst (later bladeren verliezen). Dat stelt de Vlaamse bioloog Koen Hufkens, die verbonden is aan de prestigieuze Harvard University, in het blad Nature. Als het klimaat met ongeveer 2 graden Celsius zal opwarmen, zal de vegetatie jaarlijks gemiddeld één tot twee weken langer actief zijn. Bij een hogere opwarming – tot 6 graden Celsius – zal dat drie tot zes weken zijn.

Uit experimenten bleek wel een funest neveneffect: in warmere omstandigheden zullen plantenweefsels minder weerstand hebben tegen opstoten van koude in de lente. Dat zou nadelig kunnen zijn.

Volgens een studie in PLoS One varieert de trend van ontbossing met de welvaart van een land. In Europa houden veel boeren ermee op, zodat landbouwgronden vrijkomen voor de ontwikkeling van natuur en bos. Dat er steeds minder met hout gestookt wordt, zal ook helpen. Daardoor stijgt het bosgehalte in de meeste westerse landen sinds 1990.

Maar in ontwikkelingslanden is de trend nog altijd negatief, ook omdat daar nog altijd wordt ontbost om te voldoen aan de vraag naar hout in westerse landen. Zo is de Europese Unie na China toch nog altijd de grootste ontbosser ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content