Mensenrechten versus Orbán

© Reporters

Op 28 en 29 juni beraadslagen de Europese regeringsleiders in Brussel over het migratievraagstuk. Het is een kwestie die het wezen van de Unie fundamenteel kan veranderen.

In dit migratiedossier leest u drie interviews met internationale experts die stuk voor stuk autoriteiten zijn op het vlak van het Europese migratiebeleid.

Volgens de architect van de Turkije-deal, Gerald Knaus, staat de EU voor beslissende weken. ‘Wordt het een liberaal Europa, dat de universele mensenrechten erkent? Of wordt het een illiberaal Europa, zoals de Hongaarse premier Viktor Orbán dat voorstaat?’

Hoe splijtend de kwestie wel is, wordt dezer dagen duidelijk in ‘gidsland’ Duitsland. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) wil er, tegen de zin van bondskanselier Angela Merkel in, de grens sluiten voor asielzoekers die zich al eerder in een EU-land hebben gemeld.

Systematische grenscontroles, in het hart van de EU? Gerald Knaus noemt het idee dat je zo migranten kunt tegenhouden ‘een totale illusie’. Maar net als de andere experts die op de volgende bladzijden aan bod komen, Alexander Betts en Leo Lucassen, beseft hij dat blijven aanmodderen ook geen optie is. In dit dossier formuleren de experts enkele alternatieven, met één rode draad: Europa moet zorgen voor een nieuw, humaan systeem dat vluchtelingen en migranten uitsluitsel geeft nog voor ze de levensgevaarlijke overtocht maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content