Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

STALKER VAN BLANKENBERGE: HENRI VANDENBOSCH

Voor het eerst is in ons land een man veroordeeld wegens het stalken van een gemeente. De straf voor Henri Vandenbosch is niet minnetjes: één jaar effectieve celstraf en een geldboete van 1100 euro. Toen in 2002 een oorlog tussen twee petanqueclubs in het Blankenbergse Leopoldpark werd beslecht in het nadeel van de club van Vandenbosch, startte hij met zijn ellenlange e-mails naar de gemeente. In het begin werden die beschuldigingen aan het adres van het gemeentebestuur nog beantwoord, maar wegens de blijvende stroom mails met daarin steeds grovere beledigingen, liet burgemeester Ludo Monset (SP.A) niet meer betijen. Hij wou Vandenbosch laten veroordelen. Het Grondwettelijk Hof oordeelde echter dat enkel natuurlijke personen gestalkt konden worden. De rechtbank van Brugge volgde die uitspraak niet en veroordeelde Vandenbosch. Hij kan nog beroep aantekenen.

IN QUARANTAINE CARL VAN DOOREN

VTM-cameraman Carl Van Dooren (52) was vorige week verkouden. En dat was plots wereldnieuws. Van Dooren was namelijk met de Belgische persdelegatie afgereisd naar Bajkonoer, waar de Belgische astronaut Frank De Winne naar het internationaal ruimteschip ISS zou worden gelanceerd. De Russische autoriteiten troffen meteen maatregelen. Vanwege de lichte koorts van Van Dooren werd even gevreesd voor Mexicaanse griep. Alle Belgische perslui kregen verscheidene keren een thermometer onder hun oksel en moesten in de buurt van Bajkonoer een mondmasker dragen. Van Dooren werd verbannen naar een ziekenhuis op dertig kilometer van de lanceerbasis. Pas toen De Winne en zijn twee bemanningsleden veilig en wel in de ruimte waren, mocht Van Dooren het ziekenhuis verlaten.

VREDESTICHTER GELYNCHT KEVIN MCDAID

In Noord-Ierland is vorige week een katholieke huisvader doodgeslagen door een veertigtal protestantse hooligans. De supporters van het Schotse Glasgow Rangers, die banden hebben met de paramilitaire Ulster Defence Association (UDA), waren amok aan het maken in een verpauperde wijk in het plaatsje Coleraine. De 46-jarige Kevin McDaid trachtte als gemeenschapsbemiddelaar tussenbeide te komen. Hij probeert al jaren katholieken en protestanten te verzoenen. De hooligans sloegen hem met honkbalknuppels en stampten op zijn hoofd. McDaid sleepte zich naar huis, waar hij stierf in de armen van zijn zoon. Ook mevrouw McDaid deelde in de klappen. Zij lanceerde de dag na de moord een oproep om geen vergeldingen te plegen.

OPNIEUW KANDIDAAT NAWAZ SHARIF

De Pakistaanse oppositieleider Nawaz Sharif kan zich opnieuw verkiesbaar stellen. Tien jaar nadat hij door generaal Pervez Musharraf van de macht werd verdreven, is Sharif nog altijd een van de populairste politici van zijn land. In 1999 ontvluchtte hij Pakistan, maar in 2007 kwam hij terug om mee een einde te maken aan het bewind van Musharraf. Het Hooggerechtshof stak daar een stokje voor. Het oordeelde dat Sharif zich niet verkiesbaar kon stellen omdat hij in het verleden veroordeeld werd voor fraude, terrorisme en kaping. Volgens Sharif en zijn demonstrerende aanhangers waren dat politieke veroordelingen. Het Hooggerechtshof heeft nu een aantal daarvan ongedaan gemaakt, waardoor Sharif weer kandidaat kan zijn. Sharif zelf verwacht dat weldra ook de resterende veroordelingen ongedaan zullen worden gemaakt.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content