Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

DOPINGZONDAAR DAVIDE REBELLIN

De Olympische Spelen van Peking zijn niet veel cleaner verlopen dan de ‘vuilste Spelen ooit’, die van vier jaar eerder in Athene. Dat is gebleken nu de stalen van de sporters ook onderworpen zijn aan geavanceerdere tests. Vorige week raakten zes namen bekend van deelnemers die zich bezondigd hebben aan het gebruik van cera, de derde generatie van epo. De bekendste naam is de Italiaanse wielrenner Davide Rebellin, zilverenmedaillewinnaar tijdens de wegrit en vorige maand op zijn 37e nog de beste in de Waalse Pijl. Dat ook zijn collega Stefan Schumacher tegen de lamp liep, is geen verrassing. De Duitse veelwinnaar was al geschorst omdat hij in de Tour van 2008 verboden middelen in zijn lichaam had. Ook de Bahreinse winnaar van de 1500 meter Rashid Ramzi liep tegen de lamp, samen met twee andere atletes en een gewichthefster. De zes betrapten kunnen wel nog een tegenexpertise aanvragen.

GOUVERNEUR IN WOELIGE TIJDEN JEAN GODEAUX

Jean baron Godeaux is op 86-jarige leeftijd overleden. De Franstalige christendemocraat was van 1982 tot 1989 gouverneur van de Nationale Bank van België, een van de woeligste periodes in de Belgische monetaire geschiedenis. Hij werd gouverneur enkele weken na de devaluatie van de frank. Net als zijn voorganger, Cecil de Strycker, had Godeaux zich daar nochtans tegen verzet. Godeaux was gepokt en gemazeld in het bankwezen. Van 1949 tot 1954 was hij actief bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en bij de Internationale Bank voor Herstel en Ontwikkeling. Daarna begon hij in eigen land aan een lange carrière bij Bank Lambert, waar hij als voorzitter van de raad van bestuur de fusie met de Bank van Brussel voorbereidde. Net voor die samensmelting in 1974 werd Godeaux benoemd tot voorzitter van de toenmalige Bankcommissie.

KORTE PASSAGE PAUL ARTEEL

De functie van Vlaamse ombudsman is opnieuw vacant. Na zes maanden heeft Paul Arteel ontslag genomen. Nan Van Zutphen, onderzoeker bij de Vlaamse ombudsdienst, neemt voorlopig de leiding waar. Arteel volgde in december 2008 Bernard Hubeau op, de eerste Vlaamse ombudsman. Naar verluidt zou het niet geboterd hebben tussen Arteel en zijn medewerkers. Bovendien zou er een evaluatie geweest zijn die voor de ombudsman zeer negatief was. Vlaams Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten (Open VLD) wilde niets kwijt over het ontslag, dat er kwam in onderling overleg en met onmiddellijke ingang. Normaal duurt het mandaat van de ombudsman zes jaar.

VRIJGELATEN ARTSEN ZONDER GRENZEN

De Belgische dokter Jörgen Stassijns en de Nederlandse verpleger Kees Keus zijn opnieuw thuis na een tien dagen durende gijzeling in Somalië. De medewerkers van Artsen zonder Grenzen werden op 19 april ontvoerd in een regio die gecontroleerd wordt door de islamitische groep Al-Shahaab. De kidnappers eisten 4 miljoen dollar, maar volgens de stamhoofden die de bemiddeling op verzoek van de regionale overheid voor hun rekening namen, is er uiteindelijk niets betaald. De laatste dagen van de gijzeling startte Stassijns een hongerstaking. Volgens de Verenigde Naties worden er in Somalië nog zestien hulpverleners gegijzeld.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content