BESTE CHEF: FERRAN ADRIÀ

Restaurant El Bulli van de Spaanse kok Ferran Adrià is voor de vierde keer in zijn bestaan verkozen tot beste restaurant ter wereld. De Catalaanse kok is samen met zijn restaurant, een laboratorium voor experimentele gastronomie, uitgegroeid tot een mythe in de culinaire wereld. Sommigen doen er jaren over vooraleer ze een plaatsje kunnen bemachtigen in El Bulli. Maar na al die jaren blijft Adrià de kenners verbazen met zijn schuimpjes, wolkjes en smaakbommen. De Belgische eer werd gered door het Hof van Cleve. Het restaurant van chef-kok Peter Goossens staat dit jaar 26e op de wereldranglijst.

LATE TROOST: GEORGES ZICOT

Het Hof van Cassatie heeft Georges Zicot een schadevergoeding toegekend voor de 33 dagen die hij in 1996 onterecht in de cel heeft gezeten. De toenmalige inspecteur van de gerechtelijke politie van Charleroi werd kort na de aanhouding van Marc Dutroux met groot vertoon uit zijn huis gehaald. Hij werd verdacht van schriftvervalsing, heling en opsluiting van minderjarigen. Op de trappen van het gerechtsgebouw werd hij beschimpt door een uitgelaten menigte die in hem de beschermheer van Dutroux zag. Al snel bleek dat er van de beschuldigingen aan zijn adres niets klopte. Het zou echter tot 2009 duren vooraleer Zicot enigszins eerherstel kreeg. Cassatie erkende nu dat Zicot en zijn gezin het slachtoffer waren geworden van een bijzonder traumatiserende ervaring, ondanks het vermoeden van onschuld.

FINANCIEEL SLACHTOFFER: DAVID KELLERMAN

De financiële crisis heeft naar alle waarschijnlijkheid een nieuw dodelijk slachtoffer geëist. David Kellerman (41), financieel directeur van de Amerikaanse hypotheekgigant Freddie Mac, werd vorige week dood aangetroffen in zijn huis. Kellerman zou zich opgehangen hebben in zijn kelder. Hij werkte al zestien jaar voor de hypotheekverstrekker. Vorig jaar in september, toen duidelijk was geworden hoe rampzalig het er voor Freddie Mac uitzag, kwam hij aan het hoofd van de financiële afdeling te staan. Vorige maand raakte bekend dat Freddie Mac, ondanks de miljarden overheidssteun die het nodig had, aan 92 medewerkers een bonus van minstens 80.000 euro had uitgereikt. Kellerman zelf streek 650.000 euro op. Over de exacte reden van Kellermans dood kwam geen uitsluitsel, maar de kans is groot dat de heisa over de bonussen de druppel was die de emmer deed overlopen.

GROOTS IN EENVOUD: MARTIN BRIL

De Nederlandse schrijver en journalist Martin Bril is op 49-jarige leeftijd overleden aan kanker. Bril schreef jarenlang columns voor de Volkskrant, maar publiceerde ook in tal van andere kranten en tijdschriften. Zo werd zijn wekelijkse feuilleton Evelien eerst gepubliceerd in Vrij Nederland en later verfilmd voor televisie. Bril hanteerde een eenvoudige stijl, met korte zinnen en veel vaart. Het leven van elke dag was zijn favoriete onderwerp. Maar Bril was ook belezen. De veelschrijver bleef actief tot een week voor zijn dood. Hij kreeg vorige week dinsdag de VPRO Bob den Uyl Prijs voor zijn Napoleonboek De kleine keizer. Bril moest verstek geven voor de uitreiking. Een dag later was hij dood.

2e Luxemburgse winnaar

De 23-jarige Andy Schleck kwam op zondag 26 april als primus over de eindstreep in de wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik. Sinds de eerste editie in 1892 is Schleck nog maar de tweede Luxemburgse winnaar, na Marcel Ernzer in 1954.

Winnaars Luik-Bastenaken-Luik sinds 1999

2008: Alejandro Valverde (SPA)

2007: Danilo Di Luca (ITA)

2006: Alejandro Valverde (SPA)

2005: Alexandre Vinokourov (UKR)

2004: Davide Rebellin (ITA)

2003: Tyler Hamilton (USA)

2002: Paolo Bettini (ITA)

2001: Oscar Camenzind (ZWI)

2000: Paolo Bettini (ITA)

1999: Frank Vandenbroucke (BEL)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content