Ouders in rijke landen brengen veel meer tijd door met hun kinderen dan vroeger. In 1965 wijdde een moeder elke dag 54 minuten aan de opvoeding van haar kinderen. Vandaag zijn dat 102 minuten. De helikoptermoeders bij uitstek zijn de Denen: zij houden zich dagelijks 225 minuten met hun kinderen bezig. De Franse moeders bengelen onderaan met 65 minuten.

Vaders zijn nog steeds minder betrokken bij de opvoeding, maar ook daar heeft een opmerkelijke stijging plaatsgevonden. In 1965 was een vader nauwelijks een kwartiertje per dag zoet met zijn kroost, vandaag is dat een uur. Het meest betrokken zijn de Deense en Britse vaders, met 105 minuten per dag. Sloveense vaders sluiten de ranglijst af: zij wijden 45 minuten per dag aan hun nageslacht.

Wel zijn er in elk land grote socio-economische verschillen. In 1965 spendeerden hoogopgeleide moeders evenveel tijd aan de opvoeding als laagopgeleide moeders. Tegenwoordig brengen hoogopgeleiden een half uur per dag méér door met hun kinderen dan laagopgeleiden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content