mode

*Het Belgische Delvaux viert zijn 180e verjaardag. Het huis heeft een lange weg afgelegd sinds zijn ontstaan als leverancier van reiskoffers voor de negentiende-eeuwse adel. Een expo in het Antwerps MoMu illustreert de evolutie.

*De London Fashion Week viert in september haar 25e verjaardag. Britse oudgedienden als Paul Smith en Vivienne Westwood blijven er respect afdwingen.

*Haider Ackermann, ex-student van de Antwerpse Modeacademie, kent zijn internationale grote doorbraak en wordt door verscheidene modehuizen geheadhunt, maar tekent voorlopig nergens een contract.

*Luxehuis Louis Vuitton zorgt voor een revolutie tijdens de Parijse modeweek in oktober. In samenwerking met Facebook zendt het live zijn defilé uit van de zomercollectie 2010. Ook Alexander McQueen doet aan indrukwekkende livestreaming.

*Ook in de modebranche blijven slachtoffers van de economische crisis vallen. Onder meer Veronique Branquinho, Yohji Yamamoto en Christian Lacroix kondigen hun faillissement aan.

*De film The September Issue komt in de bioscopen, en toont hoe het Amerikaanse modeblad Vogue in 2007 het dikste modenummer uit zijn bestaan in elkaar bokste, onder het waakzame oog van hoofdredacteur Anna Wintour.

*De Franse modestudente Elise Gettlife wordt in juni bij haar afstuderen aan de Antwerpse Modeacademie bekroond tot Knack Weekend-laureaat.

*Bij de jaarlijkse mode- en fotowedstrijd in Triëste ontvangt ze de ID-award, die haar een fotoshoot in het Britse cultblad geeft.

*Epauletten kondigen deze winter een grote eightiesrevival aan, in het straatbeeld en in winkeletalages.

design

*3D-prints voor iedereen: eind november gaan zowel in het Verenigd Koninkrijk als in ons land websites online die het de gewone consument mogelijk maken om een eigen design te laten ‘afprinten’ door een rapid-prototyping machine.

*De Antwerpse ontwerpster en edelsmid Nedda El-Asmar richt het wetenschappelijke onderzoekspaviljoen op de Zuidpool in.

*Uit een architectuurwedstrijd wordt het voorstel van Zaha Hadid voor het Antwerpse Havenhuis geselecteerd.

*OMA, het architectenbureau van de Nederlandse architect Rem Koolhaas, bedenkt de Prada Transformer in Seoel, een roterend gebouw.

*De belangrijkste internationale architectuurprijs, de Pritzker Prize 2009, gaat naar de Zwitser Peter Zumthor.

*Het einde van de gloeilamp nadert. Dat zorgt voor wrevel bij ontwerpers als Ingo Maurer, die een verbod op matte gloeilampen oplost door een hoes over een normale lamp te trekken. Ondertussen worden toepassingen met leds ( light emitting diodes) wijder verspreid en wordt oled geïntroduceerd. Die organic light emitting diodes zijn geen lichtpuntjes maar lichtpaneeltjes met diffuus licht.

eco

*Donderdag Veggiedag, een initiatief van de Gentse vzw Eva, wordt door de stad Gent geïntroduceerd in onder andere de stadsscholen. Dat nieuws gaat de wereld rond via internationale persagentschappen, kranten en televisiestations. Zanger Paul McCartney en IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri ijveren in december in het Europees Parlement voor een dag per week zonder vlees.

*Het aantal energiezuinige woningen en passiefhuizen groeit. Zelfs commerciële bouwfirma’s hebben dit soort woningen in hun aanbod.

*De eerste Belgische Ecodesignawards zijn uitgereikt. Het is een initiatief van Ovam en Design Vlaanderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content