Astronomen ontdekken de oudste supernova ooit. Een supernova is een enorme knal veroorzaakt door een ontploffende ster. De ster waarvan sprake ontplofte 10,5 miljard jaar geleden. (Bron: The Astrophysical Journal)

Bananen veroorzaken een massa afval. 85 procent daarvan komt van de vrucht zelf (schillen en rotte exemplaren), de rest van het transport en de verkoop van de vruchten. Ook appelen en tomaten zijn afvalgevoelig. ( Resources, Conservation and Recycling)

Er valt een massa virussen uit de lucht. Elke dag zouden er per vierkante meter 800 miljoen uit de atmosfeer op de aarde terechtkomen. De virussen worden uit de oceaan of uit bodemstof opgepikt voor een lange reis. Meestal komen ze met regen weer naar beneden. ( The ISME Journal)

Pestgedrag thuis verhoogt de kans op psychiatrische problemen. Dat geldt voor pesters én hun slachtoffers. Pestgedrag verdriedubbelt het risico op problemen als schizofrenie later in iemands leven. Als het ook op school voorkomt, gaat het risico verder omhoog. ( Psychological Medicine)

Diatomeeën lokken landverschuivingen uit. De grootste landverschuivingen gebeuren op de zeebodem – ze kunnen tsunami’s veroorzaken. Diatomeeën of kiezelwiertjes zouden ze kunnen uitlokken doordat ze fragiele lagen in de zeebodem vormen. ( Geology)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content