De hersenen van slimmeriken hebben betere verbindingen. Bij slimme mensen zijn twee zones voor de verwerking van informatie bijvoorbeeld sterker met de rest van het orgaan verbonden, terwijl andere zones vollediger worden losgekoppeld. (Bron: Scientific Reports)

In Syrië was er 4000 jaar geleden al militaire activiteit. Dat blijkt uit archeologische vondsten van wat, zo vermoeden onderzoekers, bewakingsforten waren. Ze werden gebouwd met basalt. Door middel van licht of rook werd tussen de forten informatie doorgegeven. ( Paléorient)

Zuurstof van de aarde raakt tot op de maan. Vanaf onze polen worden zuurstofionen de ruimte in geblazen. Gedragen door een magnetische wind, aan de nachtkant van de aarde, kunnen ze zelfs de maan bereiken – op een afstand van 380.000 kilometer. ( Nature Astronomy)

De klimaatopwarming zal de aarde droger maken. Als de gemiddelde temperatuur met 2 ° Celsius gestegen zal zijn, zal een kwart van het land al significant droger zijn dan vandaag. Maar wetenschappers verwachten dat de aarde nog sterker zal opwarmen. ( Nature Climate Change)

Een nieuwe lens focust alle kleuren van de regenboog in één punt. Het gaat om een zogenoemde metalens. Die heeft een plat oppervlak met nanostructuurtjes om licht te concentreren. Ze zal efficiënter in gebruik zijn dan de huidige gebogen lenzen. ( Nature Nanotechnology)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content