De oorlel is een complex stukje lichaam. Wetenschappers identificeerden liefst 49 genetische zones die mee de structuur van een oorlel bepalen. Dat betekent dat er waarschijnlijk honderden genen bij betrokken zijn. (Bron: American Journal of Human Genetics)

Sponzen zijn de oudste nog levende dieren. Er was debat over de vraag of kwallen niet vroeger kwamen in de geschiedenis van het leven, maar het dispuut is opgelost: 750 miljoen jaar geleden lagen sponsachtigen aan de basis van alle dierlijk leven van vandaag. ( Current Biology)

Astronomen spotten de verst van ons gelegen quasar. Quasars zijn sterk stralende sterren. De nieuwe recordhouder zou 800 miljoen keer zwaarder zijn dan de zon en op ongeveer 13 miljard lichtjaren van ons liggen. Hij was er dus al 690 miljoen jaar na de Grote Oerknal. ( Nature)

Smartphones genereren verslavende effecten. Het constant checken van je smartphone kan zo’n goed gevoel geven dat het verwant wordt aan de roes die gepaard gaat met gokken. Het is nog niet zo erg, maar het kan wel tot obsessief gedrag leiden. ( New Scientist)

Uranium kan op termijn plastic vervangen. Het element combineert nuttige kenmerken van andere stoffen, waardoor het kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe materialen en geneesmiddelen. Nu nog van het radioactieve imago verlost raken. ( Nature Communications)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content