Tieners schatten risico’s niet goed in. Hun hersenen zijn nog niet goed op die opdracht ingesteld. Dat verklaart waarom ze gemakkelijker grote risico’s nemen dan volwassenen. De conclusie volgt uit een studie van gamende tieners. (Nature Communications)

Baarmoedervloeistof bevat stamcellen. De vloeistof waarin een baby zich in de baarmoeder wentelt, wordt bij een keizersnede als afval beschouwd. Toch kan ze beter bewaard worden, want ze zit vol stamcellen die nuttig kunnen zijn voor medische behandelingen. (Stem Cell Research & Therapy)

Een kattenparasiet infecteert onze hersenen. De toxoplasmaparasiet van de dieren dringt binnen in cellen uit het menselijke afweersysteem. Die cellen vernietigen hem niet, maar verspreiden hem over ons lichaam. Zo bereikt hij ook de hersenen, waar hij gevaarlijk is. (PLOS Pathogens)

Luchtvervuiling doet de voordelen van wandelen teniet. Wie langs een drukke straat wandelt, ademt zo veel fijn stof en andere vervuilers in dat de gezondheidsvoordelen voor hart en longen verdwijnen. Dat geldt zeker voor 60-plussers. (The Lancet)

Een kikker kan levercirrose counteren. De lever van een Zuid-Amerikaanse kikker heeft speciale functies om aftakeling en ontsteking tegen te gaan. Wetenschappers bestuderen hem intens, in de hoop dat er een behandeling voor mensen in zit. (Journal of Anatomy)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content