Wondjes genezen overdag sneller dan ’s nachts. Ze zouden dan dubbel zo snel helen. Het verschil heeft te maken met genezende cellen in de huid die genetisch geprogrammeerd zijn om overdag actiever te zijn dan ’s nachts. (Bron: Science Translational Medicine)

De tijd tussen twee zwangerschappen beïnvloedt het risico van autisme. Het risico verhoogt (lichtjes) voor kinderen die minder dan 18 maanden of meer dan 60 maanden na de vorige zwangerschap verwekt worden. Hoe dat komt, is niet duidelijk. (Autism Research)

Klimaatopwarming stimuleert vulkanische activiteit. Zo verhoogt de kans op uitbarstingen. In IJsland werd vastgesteld dat het smelten van gletsjers de druk op vulkanen vermindert. Maar het kan eeuwen duren voor dat zich vertaalt in meer uitbarstingen. (Geology)

Kinderen die autonoom naar school gaan, zijn zelfstandiger. Een studie analyseerde kinderen tussen de 6 en de 12 jaar oud. Alleen naar school gaan bevordert niet alleen de zelfstandigheid, maar ook de perceptie van en het omgaan met risico. (Acta Paediatrica)

Gepest worden kan uitmonden in depressie. Blijkbaar gaat de bloed-hersenbarrière wat lekken als je onder sociale stress komt, waardoor er makkelijker ontstekingen in de hersenen ontstaan. Die kunnen op hun beurt een depressie uitlokken. (Nature Neuroscience)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content