Genen bepalen waar we naar kijken. Oogbewegingen worden deels aangestuurd door genetische activiteit. Dat blijkt uit onderzoek van tweelingen: een eeneiige tweeling heeft een veel consistenter patroon van oogbewegingen over een figuur dan een twee-eiige. (Bron: Current Biology).

De voorloper van de panda was Europees. Uit fossielen blijkt dat er 10 miljoen jaar geleden in wat nu Hongarije is panda’s leefden. Hun dieet was vergelijkbaar met dat van de huidige, bamboe-etende reuzenpanda. In Spanje werd zowaar een 11 miljoen jaar oude panda gevonden. (Geobios)

Zand op Mars kan zich als een hovercraft gedragen. Als het warm is, zou het ijs op de planeet snel kunnen smelten en verdampen als gevolg van de lage atmosferische druk. Dat verschijnsel zou een lifteffect op zand kunnen hebben. (Nature Communications)

IVF wordt gelinkt aan premature geboortes. Het risico van een premature bevalling zou na in-vitrofertilisatie bijna twee keer hoger liggen dan normaal. Het zou een gevolg zijn van afwijkingen in de ontwikkeling van de placenta. (Ultrasound in Obstetrics and Gynecology)

De truffel komt naar het noorden. Dat is goed nieuws voor liefhebbers van de lekkernij. Aanhoudende droogte in Zuid-Europa hindert de lokale truffelproductie, maar de speciale dure zwam kan ondertussen al gekweekt worden in Wales. (New Scientist)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content