Wij kunnen focussen op één stem in een massa. Daarvoor schakelen we een groep hersencellen in die reageren op de toonhoogte van de stem. Ze maken focussen te midden van geroezemoes mogelijk – selectieve aandacht, heet dat. (Bron: eLife)

Er zijn bijna geen oude vissen meer in de zee. Door overbevissing is het aantal oude vissen de jongste eeuw dramatisch gedaald, voor de kabeljauw met liefst 95 procent. De gemiddelde afname per soort bedroeg 72 procent. Ook bij vissen kunnen oude dieren nuttig zijn. (Current Biology)

Fysieke activiteit redt mensenlevens. En niet weinig. Wereldwijd zou 1 overlijden op de 12 vermeden kunnen worden door een halfuurtje beweging, vijf dagen per week. Zelfs naar het werk wandelen of huishoudelijke taken verrichten kan helpen. (The Lancet)

Minder eten maakt alerter. Tenminste: als een proces bij wormen ook geldt voor mensen. Vasten heeft een effect op een stof in de hersenen die het leergedrag stimuleert. Het gaat om een evolutionaire prikkel: als je honger hebt, moeten je hersenen harder werken om eten te vinden. (PLoS Biology)

Bij slaaptekort verteren de hersenen zichzelf. Bij muizen leidt slaaptekort tot een hogere activiteit van hersencellen verantwoordelijk voor het opruimen van beschadigde cellen. Bij mensen staat slaaptekort in verband met neurologische problemen. (Journal of Neuroscience)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content