Tijdens de zwangerschap verandert de activiteit van veel genen. Ze worden actiever of net minder actief. De genen die instaan voor de bloedcirculatie en het afweersysteem kennen de meeste veranderingen. (Bron: PLoS ONE)

Elke hersencel zou als een minicomputer functioneren. Vergelijken met muizen hebben wij in de uitlopers van hersencellen minder kanaaltjes waardoor boodschappers van de ene cel naar de andere kunnen. Dat verhoogt de mogelijkheid tot ‘reflectie’ van een cel. ( Cell)

Je kunt bruinen in de schaduw. Je huid zou bruiner worden als je na elke dag in de zon een dag in de schaduw doorbrengt. Huidcellen zouden twee dagen nodig hebben om hun defensie tegen schadelijke zonnestralen (in de vorm van een donker pigment) op te bouwen. ( Molecular Cell)

Een goed ruimtelijk geheugen impliceert een goed reukvermogen. De link wortelt in onze evolutionaire voorgeschiedenis: want veel dieren gebruiken geursporen om zich te oriënteren. Beide activiteiten worden in dezelfde hersenzone gecoördineerd. ( Nature Communications)

Borstvoeding bevordert de stoelgang van baby’s. In de eerste twee maanden van hun leven hebben de betrokken baby’s dubbel zo veel keer stoelgang per dag dan baby’s op flesjesmelk. ( Acta Paediatrica)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content