Een das dragen is slecht voor het brein. Hij zou de bloeddoorstroming naar de hersenen met gemiddeld 7,5 procent verminderen, zeker als hij strak gespannen zit. Gezondheidsproblemen zou dat niet mogen veroorzaken. (Bron: Neuroradiology)

Beweging verbetert het bloed van zwaarlijvige mensen. Doordat oefening de karakteristieken wijzigt van stamcellen die nieuwe bloedcellen worden, neemt hun kans op chronische ontstekingen erdoor af. ( Journal of Physiology)

Geen cannabis voor de eerste Europese landbouwers. De plant groeide hier wel in de tijd van de jagers-verzamelaars, maar door een klimaatopwarming verdween ze uit het aanbod. Ze werd vervangen door hopsoorten. ( Vegetation History and Archaeobotany)

Korte angels geven gevaarlijker steken. Er is een verband tussen de lengte van een steekapparaat en de kracht van het ingespoten gif: hoe langer een angel, hoe minder krachtig het gif. Tussen de lengte van een angel en die van het stekende insect is er dan weer géén verband. ( PeerJ)

Peruanen behoren tot de kleinste mensen ter wereld. Er is een gen ontdekt dat hen beter aanpast aan de grote hoogte waarop ze dikwijls leven, maar dat hen gemiddeld ook 2 centimeter kleiner maakt. ( Science)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content