Slaap inhalen in het weekend kan. Mensen die gemiddeld slechts vijf uur slapen, hebben een hogere mortaliteit op korte termijn dan mensen die zeven uur halen. Tenzij ze hun slaaptekort inhalen door in het weekend lang in bed te blijven. (Bron: Journal of Sleep Research)

Multivitaminen zijn niet nodig voor een gezond hart. Uit een grootschalige analyse blijkt dat het gebruik van multivitaminen geen klinische voordelen oplevert om hartaanvallen en beroertes te vermijden. ( Circulation)

De darmflora kan na een bloedtransfusie problemen veroorzaken. Ze kan longschade in de hand werken. Het is nog niet duidelijk welke bacteriën precies verantwoordelijk zijn, maar een darmfloratransplantatie zou de risico’s van een transfusie kunnen beperken. ( Blood Advances)

Ex-rokers verliezen een deel van hun identiteit. Ze zouden onder meer opnieuw willen roken om zichzelf terug te vinden. De sigaret kan zo onlosmakelijk met hun leven verbonden zijn, dat ze deel van hun persoonlijkheid wordt. En die willen ze niet kwijt. ( Journal of Substance Use)

Uitbreiding van landbouwland vermindert CO2-opname. Meestal gaat de creatie van landbouwgrond gepaard met ontbossing, waardoor er veel capaciteit tot CO2-opslag verloren gaat. Bossen slaan meer CO2 op dan velden met gewassen. ( Environmental Research Letters)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content