Een kleine hond joeg ooit op grote prooien. Zo’n 5 miljoen jaar geleden bestond er een hond die amper 25 kilo woog maar prooien tot 100 kilo aankon, wellicht door in groep te jagen. Het dier had enorme kaakspieren waarmee het grote beenderen kon kraken. (Bron: eLife)

De dwergplaneet Pluto heeft grote duinen. Hoewel Pluto een dunne atmosfeer heeft, zou er toch voldoende wind zijn om kleine deeltjes rond te blazen. De duinen zouden vooral uit korreltjes op basis van methaan bestaan. Ze zouden 0,5 miljoen jaar oud zijn. ( Science)

Geen enkele boomvogel overleefde 66 miljoen jaar geleden de komeetinslag. Alleen grondvogels kwamen ongeschonden uit de catastrofe die de dinosaurussen uitroeide. Uit die overlevers zijn later alle boomvogels van nu ontstaan. ( Current Biology)

Depressies zijn hardnekkiger bij oude mensen. Mogelijk is dat een gevolg van hun hogere cognitieve kwetsbaarheid. Sociale factoren blijken minder belangrijk te zijn. ( The Lancet Psychiatry)

Een nieuwe laser kan ruiken als een hond. Hij pikt gassen op uit een mengsel, op basis van verschillen in de patronen van lichtabsorptie. De laser zal gebruikt worden om vervuiling te detecteren, maar ook ziektes in de adem van mensen. ( Physical Review Applied)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content