Een auto wordt snel heel warm. De temperatuur in een auto in de zon kan in minder dan een uur zo hoog oplopen dat ze dodelijk is voor een kind. Metingen op het dashboard halen dan al 70 °C. (Bron: Temperature)

Een pulsar vreet haar buurster op. Een pulsar is een stervende ster die in het bestudeerde geval 6000 keer per seconde om haar as draait. Daardoor bombardeert ze haar partnerster met zware stralingen. Wetenschappers hebben haar ‘de zwarte weduwe’ gedoopt. ( Nature)

Planten weten waar ‘boven’ is. Ze steunen daarvoor op piepkleine zetmeelkorreltjes die reageren op de minste verandering van richting. Die statolieten gedragen zich daarbij eerder als een traag bewegende dikke vloeistof dan als vaste korreltjes. ( PNAS)

Het Groot Barrièrerif in Australië slinkt sterk. Maar het is niet de eerste crisis in zijn bestaan. Tussen 17.000 en 10.000 jaar geleden zou het rif drie keer zo goed als volledig afgestorven zijn. Maar drie keer wist het zich te herstellen. ( Nature Geoscience)

Een verblijf in de ruimte hindert biochemische signalen in cellen. Daardoor komen er problemen met de spieren. De uitbouw van nieuwe spiercellen zou niet correct meer gebeuren. Het proces zou vergelijkbaar zijn met wat er gebeurt als wij ouder worden. ( Microgravity)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content