We zijn het spoor van 900 asteroïden bijster. Het gaat om exemplaren in de brede omgeving van de aarde die maar één keer waargenomen zijn. Om het traject van een asteroïde te bepalen moet je ze minstens twee keer in korte tijd lokaliseren. ( New Scientist)

Een alcoholloze maand is gezond. Na afloop is de concentratie van aan kanker gelinkte groeifactoren in het bloed drastisch afgenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Ook op de bloeddruk en het cholesterolgehalte is het effect gunstig. De studie focuste wel op vrij zware drinkers. (Bron: BMJ Open)

Kleine mannen zijn agressiever dan gemiddeld. Dat heet het napoleoncomplex. Het idee circuleert al lang, maar het is nu experimenteel getoetst in zogenoemde spelletjesexperimenten. Agressiviteit zou compenseren voor iemands geringe lengte. ( Association for Psychological Science)

Niet alleen blanke vrouwen krijgen borstkanker. Artsen waarschuwen dat ook andere vrouwen ermee te maken krijgen, en dus baat kunnen hebben bij preventief onderzoek – en bij op hen gerichte campagnes. ( Social Science & Medicine)

De eerste migrant in ons zonnestelsel is gedetecteerd. Het gaat om een asteroïde in de buurt van de planeet Jupiter die afkomstig zou zijn van een ander sterrenstelsel. Er zijn tot dusver al enkele ’toeristen’ gezien (kortstondige passanten), maar deze zou een blijver zijn. ( MNAS)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content