Kinderen zijn fitter dan topatleten. Na een zware oefening op een fiets op rolletjes wordt de hartslag van jongens tussen 8 en 12 jaar oud sneller weer normaal dan die van topatleten. Ze verwerken ook het melkzuur sneller dat stijve benen veroorzaakt. ( Frontiers in Physiology)

Mensen zien gemakkelijker in de schemer. Onze hersenen verwerken zwakke gezichtsprikkels beter in de ochtend en de avond dan overdag. Mogelijk is dat een overblijfsel uit de tijd dat we vooral dan alert moesten zijn voor roofdieren. (Bron: Nature Communications)

Mensen met een hersenletsel hebben een hogere kans op dementie. Een studie bekeek bijna 3 miljoen mensen over een periode van 36 jaar. Wie na een ongeval een hersenletsel opliep, had later een kwart meer kans om dement te worden. ( The Lancet Psychiatry)

Een eiwit lokt zwangerschapsmisselijkheid uit. Twee onderzoeksgroepen ontdekten dat een groeifactor uit het bloed (factor 15) extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap veroorzaakt. Het eiwit zou wel nuttig zijn om miskramen te voorkomen. ( Nature Communications)

Eeuwen geleden waren er al dorpen in het Amazonewoud. Extrapolatie van archeologische vondsten wijst uit dat er meer dan 500 jaar geleden misschien wel 10 miljoen mensen woonden. Hun relicten worden zichtbaar door de massale ontbossing. ( Nature Communications)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content