Open VLD wil zich constructief opstellen? Het asiel- en migratiedossier biedt een uitgelezen kans.

Bij uitblijven van een politiek akkoord over de intussen beruchte rondzendbrief met wettelijke regularisatiecriteria, regulariseert minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) alvast (tijdelijk) de meest schrijnende gevallen. Gezinnen met schoolgaande kinderen, die al minstens vijf jaar in ons land zijn, die een asielaanvraag hebben ingediend voor 1 juni 2007 en in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, mogen blijven. Turtelboom oogstte er applaus mee in de Vlaamse kranten. Maar daarmee is de kous niet af. Het regeerakkoord gaat namelijk een stuk verder dan dat. PS en CDH reageren dan ook weinig enthousiast. Ze zijn bang dat er na zo’n beperkte regularisatie niet veel meer inzit voor de veel grotere groep van mensen zonder papieren die zij voor ogen hebben.

PS-minister Marie Arena, bevoegd voor het opvangbeleid van asielzoekers, schoof vorige week een nieuwe deadline voor een politieke doorbraak naar voren. Is er op 21 juli geen compromis over wettelijke regularisatiecriteria, dan komt de federale regering in zwaar weer terecht, aldus Arena. Dat is dan de achtste deadline, rekende Turtelboom laconiek voor.

Ondanks harde taal van Turtelboom lijkt voor Open VLD de tijd rijp voor een koerswijziging in dit symbooldossier bij uitstek. Als het de partij menens is in de federale regering, heeft Open VLD er ook alle belang bij zich van dit al twee jaar aanslepende dossier te ontdoen. De strakke houding van Turtelboom, opgejaagd door de obsessie van gewezen Open VLD-voorzitter Bart Somers met de concurrentie op rechts van Lijst Dedecker, is door de kiezer niet beloond. Tijd voor een andere aanpak dus voor de partij die beweert voortaan constructief te willen meewerken. Naar verluidt gaat voorzitter ad interim Guy Verhofstadt zelf rechtstreeks contact opnemen met op de eerste plaats CDH-voorzitster Joëlle Milquet, om de contouren van een akkoord te verkennen.

Slaagkansen allerminst verzekerd, maar toch zit het dossier Open VLD niet alleen strategisch, maar ook inhoudelijk in de weg. Open VLD wil ervan af, zo valt binnenskamers te horen. Beter bewegen in het regularisatiedossier, waar ook sommige liberalen gevoelig voor zijn, en de poot stijf houden in voor de partij echt wezenlijke aangelegenheden, zoals de mogelijkheid van lastenverhogingen. Dat laatste zou de liberalen pas een gruwel zijn. Een gematigder Open VLD staat binnen de regering ook niet alleen. De federale CD&V’ers zitten in het regularisatiedossier weliswaar op de softere lijn van het ACW, maar zijn in deze tijden van economische crisis en scherp stijgende werkloosheid ook geen voorstanders van het massaal verstrekken van verblijfsvergunningen aan mensen die onwettig in ons land verblijven. ‘Een tweede snel-Belgwet is wel het domste wat we op dit moment zouden kunnen doen’, zegt een CD&V-excellentie in dat verband.

Voor premier Herman Van Rompuy (CD&V) vormt dit dossier in elk geval een testcase voor de overlevingskansen van zijn manke regering. Het asiel- en migratiedossier, hoe delicaat ook, is immers kinderspel in vergelijking met de begrotingsknopen die in het najaar moeten worden doorgehakt.

door Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content