De Belgische netwerksite Netlog rondde afgelopen week de kaap van de 50 miljoen leden wereldwijd, en is de op een na grootste jongerengemeenschap online. Ondanks die positie wil medeoprichter Toon Coppens zich niet wagen aan nieuws maken.

Zitten jongeren volgens u te wachten op een crossmediaal platform waar ze nieuws kunnen aanbrengen en consulteren?

Dat gebeurt in ieder geval bij ons, maar niet met nieuws dat via een officiële bron binnenkomt. Wij hebben geen nieuwsredactie. Maar veel jongeren nemen wel topics uit de actualiteit over en vragen: wat vind jij daarvan? Zoals bij de moorden van Kim De Gelder. Soms levert dat ook nieuws op, door spontane getuigenissen van jongeren die hem hebben gekend. Die discussie en beleving hebben wij liever dan echte Netlog- reporters. ‘

Jongeren staan erg wantrouwig tegenover informatie die door leeftijdsgenoten via jullie is aangebracht. Nieuws is iets voor professionals, zeggen ze.

Exact. Jongeren weten vandaag erg goed hoe de media werken. Zelfs van de klassieke media geloven ze niet meer meteen om het even wat, ook omdat die zichzelf wel eens tegenspreken. Dat weten ze, en ze gaan er ook op die manier mee om. Het is niet omdat iemand iets op Netlog zet, dat ze het daarom zullen geloven. Maar het pure aanleveren van nieuws, daarvoor zullen jongeren altijd bij de klassieke bronnen zoeken. Wat ze wel graag hebben, is dat die klassieke media zich plaatsen binnen een community zoals de onze. Zo heeft een krant als Het Laatste Nieuws een eigen profiel, waarmee de jongeren zich dan kunnen linken en er zelf voor kiezen om op de hoogte gehouden te worden van wat ze daar schrijven.

U ziet jongerensites in de toekomst ook niet evolueren naar nieuwsleveranciers?

De klassieke media zullen hun rol nooit aan ons kwijtspelen, ook niet bij de jongeren. Dat zie je ook in de blogwereld. Velen bloggen om hun vrienden te informeren of om het een keer te proberen, maar ontdekken dat ze daar het talent niet voor hebben. En dan heb je een aantal topbloggers, met talent, die kunnen doorgroeien naar de klassieke media. Daar kunnen jongerensites wel een rol in spelen, om dat talent op te merken, en ervoor te zorgen dat die jongeren niet hoeven te wachten tot ze ergens bij een klassieke krant aan de slag kunnen.

Blijkbaar krijg je ze moeilijk zover om zelf bijdragen te leveren aan jongerensites.

Klopt. Ook bij ons zijn er weinig die zelf topics aanbrengen. Maar eens verschenen, zijn de reacties ongelooflijk. Je moet ook het talent hebben om zaken op te pikken, natuurlijk. En inderdaad, de groep onder de 18 zegt vlotter wat hij denkt. Zeker als je ouder wordt, besef je: als ik mij op een netwerksite ergens over uitlaat, dan lezen mijn leraars en mijn ouders mee. Daarom willen we Netlog een plaats voor jongeren houden. Een café waar zowel jongeren als ouderen zich kunnen amuseren, dat bestaat ook niet. Je wilt zijn waar je leeftijdsgenoten zijn.

Is deze generatie extreem narcistisch?

Extreem zeker niet, en narcistisch is deze generatie niet meer dan die ervoor. Netwerksites zijn alleen een extra manier om jezelf te kunnen ontplooien en je identiteit te uiten. Voor het ontstaan van het internet kon je zeggen van welke muziek je hield door dat in je kleding te laten merken en naar bepaalde feestjes te gaan. Nu kun je dat ook tonen via een profiel op een communitysite. Dat is niet narcistisch, dat is gewoon de fundamentele nood van iedereen om zich te plaatsen binnen een bepaalde groep.

Merkt u dat 18-plussers het moeilijker hebben met het persoonlijke van de netwerksites?

Ja. De iets ouderen hebben nog het gevoel dat ze achter een pc gaan zitten en zich verbinden met een geheel nieuwe wereld, waar ze anoniem zijn. Voor de jongste generatie is dat al niet meer zo. Die merken zelfs niet meer dat ze online gaan. Voor hen is dat als op straat rondlopen. Ze weten dat ze gezien worden, en dus houden ze daar rekening mee.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content