King of the World

TOM HOOPER Met 'The King's Speech' won de Brit onverwacht de Oscar voor Beste Regisseur. © BELGA
Dave Mestdach

‘Ik speel een Brit, én een monarch, én een stotteraar. Als het nu niet lukt, weet ik het niet meer.’ Zo grapte acteur Colin Firth recent nog in Knack Focus toen hem gevraagd werd om de Oscarkansen van The King’s Speech in te schatten. Met het op feiten gebaseerde feelgoodverhaal over de stotterende Britse koning George VI – uitstekend vertolkt door Firth – leek de film speciaal naar de klassieke smaak van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gemodelleerd. En inderdaad: met vier Oscars – waaronder die voor Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur – bleek het door Tom Hooper geregisseerde The King’s Speech afgelopen zondagnacht effectief de grote triomfator van de 83e Academy Awards.

Veel verrassingen vielen er tijdens de strak gestroomlijnde ceremonie niet te noteren, al hadden de bookmakers als ‘Beste Regisseur’ niet zozeer de relatief onbekende Hooper verwacht, maar wel David Fincher, de topregisseur achter het Facebookdrama The Social Network. Met The King’s Speech is de 39-jarige Brit pas aan zijn derde langspeler toe. Zijn eerste twee films – het antiapartheidsdrama Red Dust (2004) en de voetbalbiopic The Damned United (2009) – haalden noch in de States noch in België zelfs maar de bioscopen.

Toch is Hooper – die als zoon van een Engelse mediamagnaat en een Australische schrijfster al op zijn twaalfde kortfilmpjes draaide – nu ook weer geen nobele onbekende. Als tv-regisseur behoort de Londenaar wel al jaren tot de wereldtop, met op zijn cv onder meer twee prestigieuze en met Emmy’s bekroonde miniseries voor de Amerikaanse kwaliteitskabelzender HBO. Zo regisseerde Hooper in 2005 het tweeluik Elizabeth I, met Helen Mirren in de rol van de Virgin Queen die van 1558 tot 1603 soeverein over Engeland regeerde. Drie jaar later volgde de zevendelige miniserie John Adams, met Paul Giamatti in de titelrol van de founding father en tweede president van de Verenigde Staten.

Net zoals Hooper voor The King’s Speech al ervaring had met Britse monarchen, was hij met zijn Oscarspeech niet aan zijn eerste optreden voor een miljoenenpubliek toe. ‘Door het feit dat ik ten tijde van mijn Emmy voor Elizabeth I een speech moest houden voor honderdtachtig miljoen tv-kijkers, kon ik me wonderwel met George VI identificeren’, bekende Hooper onlangs in Knack Focus. ‘Iedereen wint graag prijzen, maar zodra je in de zaal zit, hoop je stiekem dat het toch iemand anders wordt zodat je niet naar voren geroepen wordt. Dat ik toen niet gestruikeld ben of de microfoon uit mijn handen liet glippen, was alvast een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen.’

De kans is reëel dat Hooper in de toekomst zijn speechkwaliteiten nog zal mogen etaleren. Normaal gezien wordt zijn volgende langspeler eind 2012 een adaptatie van Long Walk to Freedom, de autobiografie van Zuid-Afrika’s eerste democratisch verkozen president, vrijheidsstrijder, Nobelprijswinnaar en missenfavoriet Nelson Mandela. Neen, om een Oscargeile crowdpleaser meer of minder zit Hooper niet verlegen.

Dave Mestdach

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content