Kassa wenkt voor PVDA

PETER MERTENS EN RAOUL HEDEBOUW 13 zetels zouden de PVDA-PTB jaarlijks 6,2 miljoen euro opleveren. © BelgaImages

Als de PVDA-PTB bij de volgende verkiezingen zo fors wint als de peilingen voorspellen, zal de dotatie voor de partij vertienvoudigen.

Het zijn natuurlijk maar peilingen, maar als er één trend blijkt uit alle rondvragen die gehouden worden over de kiesintenties, dan is het wel dat het extreemlinkse PVDA-PTB als winnaar uit de bus zou komen. Volgens de mid-term-peiling die Het Laatste Nieuws en VTM tien dagen geleden bekendmaakten, haalt PVDA-PTB in Wallonië 16,3 procent van de stemmen. In Vlaanderen zou de partij over de kiesdrempel wippen en 5,4 procent halen. Dat zou ze 13 zetels in het parlement opleveren, 11 meer dan vandaag. In Wallonië zou ze 8 zetels wegkapen, in Brussel 3 en in Vlaanderen 2. En dat betekent dat de inkomsten van de PVDA-PTB ook fluks zullen toenemen.

Onze politieke partijen krijgen samen jaarlijks zo’n 70 miljoen euro directe overheidssubsidies. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten ze minstens één zetel veroveren in de Kamer en dus minstens in één provincie 5 procent van de stemmen halen. In 2014 haalde PVDA-PTB 5,5 procent van de stemmen en twee zetels in Wallonië. Een partij krijgt overheidsdotaties in verhouding tot het behaalde aantal stemmen. Aangezien de PVDA-PTB zich presenteert als een nationale partij, moeten alle stemmen die ze in heel België haalt worden meegeteld en dan heeft ze recht op 925.788 euro per jaar.

Dat werd evenwel aangevochten door de andere partijen, die vonden dat alleen de PVDA-PTB-stemmen in Wallonië en Brussel mochten worden meegeteld. Gevolg is dat de PVDA-PTB maar 572.234 euro subsidies per jaar ontvangt. ‘De rest staat nog steeds ter discussie,’ bevestigt partijvoorzitter Peter Mertens, ‘maar ik heb er goede hoop op dat ze die 353.554 euro per jaar waar we eigenlijk recht op hebben nog zullen bijstorten. Ik hoor wel dat er een wet in de maak is die in 2019 de nationale telling van de stemmen onmogelijk zou maken.’

Hoeveel zou de PVDA aan dotaties kunnen krijgen als de recente peilingen bij de volgende verkiezingen worden bevestigd? ‘Ik heb er geen idee van’, zegt Mertens. Het zijn ook ingewikkelde berekeningen, maar onderzoeker Jef Smulders, die bij de KU Leuven werkt bij professor Bart Maddens, kent de finesses: ‘Als de PVDA-PTB de voorspelde zetels binnenhaalt, krijgt ze in totaal afgerond 6,2 miljoen euro per jaar. Federaal krijgt ze 4,4 miljoen, via het Waals Parlement 1,7 miljoen en via het Vlaams Parlement 125.000 euro.’

Die berekening gaat ervan uit dat de PVDA in Vlaanderen de kiesdrempel haalt, maar aangezien de foutmarge van de peiling van Het Laatste Nieuws – VTM 3,2 procent bedraagt, is dat niet zeker. ‘Het al of niet halen van de kiesdrempel in Vlaanderen scheelt dan jaarlijks 1,6 miljoen euro aan inkomsten voor de PVDA’, aldus Smulders.

6,2 miljoen euro per jaar is veel geld voor de PVDA, niet alleen in vergelijking met de 572.234 euro die ze nu ontvangt, maar ook als je kijkt naar het vermogen van de partij: na aftrek van de schulden bedraagt dat 2,8 miljoen euro. Vroeger had de PVDA-PTB haar spaarcenten op rekeningen bij BNP Paribas Fortis en Rabobank staan, ‘maar nadat dat in Knack was uitgelekt en er commotie over ontstond, hebben we dat gewijzigd’, zegt Mertens. ‘Nu hebben we een spaarrekening bij Triodos Bank, maar omdat we ook over een bankkaart willen beschikken, houden we nog zichtrekeningen aan bij BNP Paribas Fortis en VDK Bank.’

Door EWALD PIRONET

‘Als de PVDA de kiesdrempel haalt in Vlaanderen, krijgt ze jaarlijks 1,6 miljoen euro meer.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content