De regering-Van Rompuy zal volgens het advocatenbureau Stibbe op haar tellen moeten letten als ze de wet van 2003 op de kernuitstap wil wijzigen.

Na de beslissing om de kerncentrales in België langer open te houden, zal premier Herman Van Rompuy (CD&V) een wettelijk waterdichte manier moeten vinden om de paars-groene wet van 2003 op de kernuitstap te veranderen. Tijdens de mislukte onderhandelingen over een oranje-blauwe regering in de zomer van 2007 werd daarover een advies gevraagd aan het Brusselse advocatenbureau Stibbe. Zijn rapport wijstop diverse juridische valkuilen.

De regering zal de wet van 2003 in formele zin moeten wijzigen, aldus Stibbe. Volgens een paragraaf in die wet kan ze een sluiting terugdraaien als de ‘bevoorradingszekerheid inzake elektriciteit’ bedreigd wordt én als er sprake is van overmacht. Maar volgens Stibbe vormt dit een ’te smalle basis’ om de kerncentrales langer open te houden. Die basis werd recent nog smaller, toen de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas in een studie aantoonde dat de energievoorziening niet in gevaar komt als de drie oudste reactoren in Doel en Tihange in 2015 zouden worden stilgelegd.

Mocht de regering met een Koninklijk Besluit de kerncentrales willen openhouden, dan zou dat besluit ‘gemakkelijk aangevochten kunnen worden’, aldus Stibbe. ‘Wij achten het waarschijnlijk dat alle betrokkenen op een of andere manier rechtsgang kunnen vinden bij het Grondwettelijk Hof, de Raad van State of de civiele rechter.’

Commentaar van Luc Barbé (Groen!), die in 2003 kabinets-chef was van staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze (Ecolo): ‘De Kamercommissie Economie heeft zes maanden vergaderd over de wet op de kernuitstap, en heeft een verslag van 250 pagi-na’s afgeleverd. Die wet schuif je niet zomaar aan de kant. Om bijvoorbeeld de overmachtclausule in te roepen, moet je al denken aan de desintegratie van Rusland en het stilvallen van de gastoevoer. Hoe men het nu probeert te regelen, is een aanfluiting van de democratie.’

Overigens werd in 2007 door toenmalig formateur Yves Leterme (CD&V) ook een studie over de financiële voordelen van het langer openhouden van de kerncentrales besteld bij het bureau KPMG. Dat rekenwerk is nog altijd nergens opgedoken. Aan KPMG werd 50.000 euro betaald. Het kantoor Stibbe ontving voor zijn advies (19 pagina’s en 11 pagina’s vol lege tabellen) 30.000 euro.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content