Jongeheren van formaat

Jean-Michel Basquiat, 'Untitled, 1981' (boven) Egon Schiele, 'Self-Portrait, Head, 1910' © Detail uit de schets, Collection of Ömer Koç, Foto Hadiye Cangókçe Estate of J-M B. Licensed by Artestar, New York. Foto Cour

Zowel Jean-Michel Basquiat als Egon Schiele stierf te jong, op 28-jarige leeftijd. Beiden gaven in minder dan een decennium vorm aan een omvangrijk oeuvre waarmee ze zich inschreven bij de grote kalibers van de twintigste-eeuwse kunst. De Oostenrijkse expressionist Schiele (°1890), enfant terrible van het Weense modernisme, kennen we van zijn vervormde weergaves van vaak naakte lichamen en (zelf)portretten. Een uiting van introspectie, verlangens, erotiek en tragedie. Basquiat (°1960) was de street artist die razendsnel supersterstatus verwierf in het New York van de eighties. Zijn explosieve, neo-expressionistische werk zit vol referenties naar de Afro-Amerikaanse cultuur. Een double bill met een 120-tal werken van elk is te zien in de Parijse Fondation Louis Vuitton, de door Frank Gehry ontworpen cultuurtempel.

Jean Michel Basquiat/Egon Schiele, tot 14 januari, Fondation Luis Vuitton, Parijs

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content