De Libische kolonel Khaddafi roept op tot een Heilige Oorlog tegen Zwitserland.

Zwitserland heeft al 163 jaar geen oorlog meer gekend. Maar als het aan de Libische kolonel Moammar Khaddafi ligt, komt daar binnenkort verandering in. ‘Zwitserland is een ongelovige hoer’, brulde hij vorige week donderdag in het Libische kuststadje Benghazi, waar hij alle moslims opriep tot een jihad tegen de Alpenrepubliek. Hij verwees daarbij natuurlijk naar het Zwitserse bouwverbod voor minaretten. Maar in feite ging het om iets heel anders: de woede-uitbarsting van Khaddafi is het bizarre hoogtepunt in een conflict tussen Libië en Zwitserland dat nu al anderhalf jaar aansleept.

In juli 2008 arresteerde de politie van Genève Hannibal Khaddafi (zoon-van) wegens mishandeling van zijn huishoudelijk personeel. De in zijn familie-eer gekrenkte Libische leider besloot daarop alle handelsbetrekkingen met Zwitserland te verbreken. Twee Zwitserse zakenlieden werden in Libië gegijzeld, ze mochten het land niet meer uit. De Zwitserse bondspresident Hans-Rudolf Merz reisde naar Tripoli om zijn excuses aan te bieden, maar slaagde er niet in Khaddafi te vermurwen.

Zwitserland zette daarop 188 Libiërs, onder wie de familie Khaddafi, op een zwarte lijst: zij kunnen geen inreisvisa voor Zwitserland meer krijgen. Zwitserland is weliswaar geen lid van de Europese Unie, maar het behoort wel tot de zogenaamde Schengenzone. Daardoor geldt het Zwitserse inreisverbod automatisch ook voor de meeste andere Europese landen. Khaddafi betaalde met gelijke munt: burgers uit de Schengenzone mogen Libië niet meer in. En zo raakte ook de Europese Unie bij het conflict betrokken.

Ambassadeurs van de EU zoeken nu een oplossing. Maar Khaddafi blijft on-berekenbaar. Een van de Zwitserse gijzelaars liet hij vorige week gaan. De andere, die zijn toevlucht had genomen tot de Zwitserse ambassade, werd veroordeeld tot vier maanden celstraf ‘wegens illegaal verblijf in Libië’. Diplo-maten konden maar op het nippertje voorkomen dat de Libische politie de ambassade bestormde. Uiteindelijk gaf de Zwitserse zakenman zich zelf aan de politie over.

Voor zelfmoordaanslagen in de straten van Genève en Bern hoeven de Zwitsers intussen niet al te bang te zijn. Khaddafi’s scheldtirade aan het adres van de Zwitsers kreeg in de Arabische wereld weinig weerklank. Alleen religieuze leiders kunnen oproepen tot een jihad, en Khaddafi is geen religieuze leider. Maar voor alle zekerheid worden de gebouwen van de Ver-enigde Naties in Genève toch maar extra beveiligd.

© Der Spiegel

‘Ik zou heel graag ook Rusland zien deelnemen aan het raketschild van de Verenigde Staten en de NAVO.’ Secretaris-generaal van het NAVO-bondgenootschap Anders Fogh Rasmussen, in ‘Newsweek’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content