Is Frankrijk klaar voor het EK?

STADE DE FRANCE Het nationale stadion was op 13 november al een IS-doelwit. © BelgaImage

Gijzelingen, bomexplosies, chemische aanslagen: de Franse overheid houdt met alle scenario’s rekening tijdens het komende EK voetbal. Maar de politie is nu al uitgeput.

Une folie, zo noemde de voormalige Franse politiechef Frédéric Péchenard het idee van een ontmoetingsplek voor voetbalfans bij de Eiffeltoren tijdens het Europees kampioenschap voetbal, dat volgende week begint. ‘Het is een krankzinnige gedachte dat je zonder risico 100.000 mensen bijeen kunt brengen onder hét symbool van Parijs, een plaats waar de terroristen zullen proberen toe te slaan’, zei hij.

Péchenard, een partijgenoot van oud-president Nicolas Sarkozy, is niet de enige die zich zorgen maakt over de veiligheid op het EK. Het rampjaar 2015 heeft zijn sporen nagelaten in het land waar tussen 10 juni en 10 juli tweeënhalf miljoen voetbalfans uit 24 deelnemende naties worden verwacht, verspreid over negen speelsteden.

Volgens de krant Libération heeft de Belgisch-Marokkaanse terrorist Mohamed Abrini, beter bekend als ‘de man met het hoedje’ van de aanslag op de luchthaven van Zaventem, na zijn arrestatie in april toegegeven dat zijn terreurcel eigenlijk het voetbalkampioenschap als voornaamste doelwit had gekozen. Een Franse politiebron noemde dat in dezelfde krant ‘geen scoop’. De autoriteiten zouden rekening houden met elk mogelijk terreurscenario.

Zo werd in het stadion van Saint-Etienne ter voorbereiding een chemische aanslag gesimuleerd. In Bordeaux, de uitvalsbasis van de Rode Duivels, werden een terroristische aanval en gijzeling in scène gezet. Misschien beslist de Franse overheid zelfs om wedstrijden zonder publiek te spelen.

Vorige week kondigde minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aan dat hij tijdens het toernooi 42.000 politieagenten en 30.000 gendarmes zal mobiliseren. Zij zullen vooral op luchthavens, in treinstations en rondom de stadions ingezet worden. Hun vakantiedagen en interne opleidingen zijn opgeschort.

De Franse ordediensten zijn de afgelopen weken en maanden op de proef gesteld, niet alleen door de jacht op jihadisten maar ook vanwege aanhoudende demonstraties tegen een nieuwe arbeidswet en protestbewegingen als Nuit Debout. Sinds de aanslagen van 13 november en in elk geval tot na het voetbaltoernooi geldt in het hele land de noodtoestand, waardoor een extra beroep wordt gedaan op de politie en het leger. Een politievakbond sprak van ‘vermoeide, uitgeputte agenten’ en organiseerde vorige maand een demonstratie waarin werd opgeroepen een einde te maken aan de ‘flikkenhaat’ die sommige Fransen tentoonspreiden.

De Franse bekerfinale op 21 mei tussen aartsrivalen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille in het Stade de France gold als generale repetitie voor het EK, maar draaide uit op een fiasco. Het stadion in Saint-Denis, net buiten Parijs, was op 13 november al een doelwit, maar die aanslag mislukte. Vandaag staat rondom het stadion een extra muur met slechts vier toegangspoorten, waardoor op de dag van de bekerfinale lange rijen en gedrang ontstonden. Ondanks een drievoudige controle slaagden toeschouwers erin onder meer rotjes en vuurwerkbommen mee naar binnen te nemen en brand te stichten op de tribune.

Voor de zogeheten fanzones, zoals bij de Eiffeltoren, wordt een beroep gedaan op private beveiligers, maar ook dat proces verloopt verre van vlekkeloos. De vier grootste beveiligingsbedrijven die in Frankrijk actief zijn, hebben de opdracht geweigerd omdat zij over onvoldoende manschappen beschikken. Kleinere bedrijven bundelen nu hun krachten en zullen in vele gevallen nog tot het laatste moment nieuwe tijdelijke krachten aannemen.

Ondanks alle zorgen willen veruit de meeste Fransen niet toegeven aan de angst. Volgens een peiling vindt tachtig procent van de bevolking dat het voetbaltoernooi gewoon moet doorgaan – en dat terwijl Fransen niet eens te boek staan als grote voetballiefhebbers.

Olivier van Beemen

Misschien beslist de Franse overheid zelfs om wedstrijden zonder publiek te spelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content