Oud-stafchef van Colin Powell: ‘Iran, een bedreiging? Dat is je reinste hysterie’

Donald trump 'Washington lijkt het niet goed te beseffen, maar Peking wil de dollar als dé wereldwijde transactiemunt vervangen door zijn eigen munt.' © GettyImages
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Zal Donald Trump de nucleaire deal met Iran opzeggen? Lawrence Wilkerson, de oud-stafchef van Colin Powell, is er niet gerust op.

Lawrence Wilkerson was een van de architecten van de beruchte speech voor de Verenigde Naties waarin Colin Powell, tussen 2001 en 2005 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, de Iraakse dictator Saddam Hoessein ervan beschuldigde massavernietigingswapens te hebben. Later gaf Wilkerson toe dat de inlichtingendiensten hemzelf en het Amerikaanse publiek misleid hadden. Nu maakt hij zich zorgen over de nucleaire deal met Iran: doet dat land vóór 12 mei geen toegevingen, dan dreigt de president Donald Trump die deal op te zeggen.

Lawrence Wilkerson: Dat de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten oploopt, heeft één duidelijke oorzaak: Israël.

Trump zegt dat Iran ‘over heel de wereld dood en verderf verspreidt’. Is Amerika bang?

Wilkerson: Netanyahu beweert dat Iran een existentiële bedreiging vormt voor het Midden-Oosten. Amerika gaat daar niet alleen in mee, we proberen zelfs te bewijzen dat het klopt. We leren niets van onze fouten: met Saddam hebben we precies hetzelfde gedaan. Net zoals in de aanloop naar de oorlog tegen Irak beweren regeringsbronnen nu dat Iran banden met Al-Qaeda heeft. En opnieuw steunen die beweringen op slecht inlichtingenwerk.

De oplopende spanning tussen de VS en Iran heeft één oorzaak: Israël

Tussen 1980 en 1988 vochten Iran en Irak een enorm bloedig conflict uit. Daarbij vielen bijna een miljoen doden, maar Iran kon Irak niet verslaan. Amerika heeft in de twee daaropvolgende golfoorlogen Irak wél zonder problemen verslagen. Hoe zou Iran dan een existentiële bedreiging kunnen vormen? Dat beweren is je reinste hysterie.

Iran steunt de Libanese Hezbollah en het Palestijnse Hamas: volgens de VS zijn dat terroristische groeperingen.

Wilkerson: Het klopt dat Iran ze financiert. Maar Saudi-Arabië is met voorsprong de grootste staatssponsor van het terrorisme. Bij de aanslagen van 11 september 2001 waren 15 van de 19 kapers Saudi’s. En toch pochte Trump vorig jaar dat Amerika voor 90 miljard euro aan wapens aan Saudi-Arabië zou verkopen.

Begin dit jaar publiceerde het Pentagon zijn vierjaarlijkse defensierapport. Daarin staat dat conventionele vijanden als China en Rusland de grootste bedreiging voor de VS vormen.

Wilkerson: Terrorisme is een probleem, maar geen existentiële bedreiging. In de VS heb je evenveel kans om aan een blikseminslag te sterven dan door een terroristische aanslag.

Rusland en China vormen een veel grotere bedreiging. Economisch en financieel is China veruit de grootste uitdaging voor de VS, en militair begint het dat ook te worden. Het begint een deel van de internationale oliemarkt naar zich toe te trekken. Zo wil het olie gaan betalen met de yuan: Washington lijkt het niet goed te beseffen, maar op termijn wil Peking de dollar als dé wereldwijde transactiemunt vervangen door zijn eigen munt. Dat gebeurt al in Azië. Voorlopig gaat China discreet te werk, maar op een bepaald moment zullen de markten de overgang als een voldongen feit erkennen.

Om een oorlog tussen de VS in China te vermijden, moeten beide landen een sterk diplomatenkorps hebben. Maar vandaag trekt Trump bijna in zijn eentje aan alle touwtjes: het overheidsapparaat staat erbij en kijkt ernaar. En als het tot een conflict komt? Dan is het Congres niet moedig genoeg om tegenwicht te bieden. Ook dat baart me zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content