Ingrediënt van de maand

© Istock

Steek eens een ijsblokje in je mond en let op wat er gebeurt. Doe daarna hetzelfde met pepermunt. Gemerkt? Ze geven allebei datzelfde gevoel van koele brand en verdoving in de mond. Geen toeval, want menthol, het belangrijkste stofje in munt, prikkelt dezelfde zenuwuiteinden die reageren op koude. Niet alleen in de mond, ook op de huid.

Dat verfrissend effect maakt menthol tot een veelgebruikte stof in voeding en verzorgingsproducten, zoals tandpasta, scheerzeep en crèmes tegen gewrichts- en spierpijn. Munt speelt al eeuwen een belangrijke rol in de plantengeneeskunde. Het kruid zou goed zijn voor allerhande klachten, van verkoudheid, indigestie, hoofdpijn, misselijkheid tot prikkelbaredarmsyndroom. Helaas voor wie het gelooft, maar er zijn nooit stevige bewijzen geleverd dat pepermunt genezingsprocessen versnelt of ontstekingsprocessen afremt, ook al wordt dat verteld. Geen probleem: munt is een heerlijk kruid dat een subtiele toets toevoegt aan talloze gerechten. Het is ook veilig, zolang je het als voedingsmiddel gebruikt. Met de olie-extracten hoor je voorzichtig om te springen, want ze kunnen in hoge dosissen toxisch worden en vervelende reacties uitlokken bij toepassing op de huid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content