Ingrediënt van de maand ‘Echte’ wasabi

© Istock

Wasabi is een scherpe puree uit de Japanse keuken die bij sushi en visgerechten geserveerd wordt. De smaak lijkt op die van scherpe mosterd. Wasabia japonica, de plant waarvan wasabi gemaakt wordt, behoort tot de kruisbloemigen waar ook rode, witte en andere kolen toe behoren, net als broccoli, radijzen, rapen en mosterd. De wasabi die hier geserveerd wordt, is meestal een namaaksel op basis van mierikswortel, mosterd en kleurstof om de felgroene kleur te krijgen. Zelfs in Japan is wasabi exclusief en duur omdat de plant zo moeilijk te kweken is. De fijne puree wordt bereid door de wortelstok op ruwe haaienhuid te raspen, en moet daarna snel geconsumeerd worden omdat wasabi binnen een kwartier zijn fijne en scherpe smaken verliest. Namaakwasabi blijft wel scherp. De isothiocyanaten, die het branderige gevoel in de neus geven, hebben ook wat nuttige effecten op de gezondheid. Die blijven wel beperkt, gezien de kleine hoeveelheden die je voorgeschoteld krijgt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content