Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Gevangenen hebben veel vrije tijd. Die gebruiken ze geregeld – nuttig – om gereedschap te maken dat hen kan helpen bij een ontsnapping. Soms moet de huisvlijt het verblijf achter de tralies gewoon aangenamer maken.

Een geweer

Gemaakt uit ijzeren poten van een bed. Het wordt geladen met stukjes lood uit gordijnlint en luciferkoppen. Een AA-batterij en een kapotte lamp zorgen voor de ontsteking. Op 21 mei 1984 ontsnapten twee gevangenen uit de gevangenis van Celle in Duitsland. Ze gijzelden een cipier, vuurden op een kogelvrij venster en ontsnapten per auto.

Een haak

Deze verlengbare haak (met touw) kon tot 4,5 meter uitgebouwd worden door telkens een van de 13 segmenten toe te voegen. Twee gevangenen van de gevangenis van Ludwigsburg in Duitsland konden ermee ontsnappen op 19 augustus 1987. Omdat de haak demonteerbaar was, konden ze hem ook gebruiken om twee muren te ‘overwinnen’.

Een zaag

Een gevangene van de Santa Fu-gevangenis in Hamburg bevestigde een oud zaagblad in een stuk hout. Het gereedschap werd ontdekt en in beslag genomen.

Een ladder

Gemaakt van de stalen rails van boekenplanken. Op 10 oktober 1994 gebruikten Gerhard Polak en Raimund Albert deze ladder toen ze ontsnapten uit de Santa Fu-gevangenis in Hamburg.

Een zender

Deze zender werd gemaakt uit radio-onderdelen door een gevangene van de Wolfenbüttel-gevangenis. Een gewone radio doet dienst als ontvanger. De gedetineerden slaagden er soms in om dit soort apparaten in de kamer van de cipiers te plaatsen zodat ze zouden horen wanneer de cellen werden doorzocht. Gevangenen konden er ook van de ene cel naar de andere mee ‘bellen’.

Een kachel/grill/toaster

Wie wil ontsnappen, moet het lekker warm hebben en moet lekker kunnen eten. Een zelfgemaakte kachel/grill/ toaster is dan erg handig. Een gevangene in Ludwigsburg knutselde dit juweeltje in elkaar. Het werd in de jaren tachtig geconfisqueerd.

Een geheim wapen

Dit vlijmscherpe steekwapen zat verstopt in een crucifix dat in 1994 gevonden werd in een cel in Wolfenbüttel. Het kon van pas komen bij een geplande ontsnapping. De crucifixen werden gemaakt in de werkplaatsen van de gevangenis. Pas na deze vondst bleek waar de voorliefde van de gevangenen voor dit vrome voorwerp vandaan kwam.

Dubbelloopspistool

Dit pistool met een dubbele loop werd samen met nog een hele reeks andere vuurwapens gevonden in de Celle-gevangenis op 15 november 1984. De wapens werden gemaakt in het werkhuis van de gevangenis. Ze werden geladen met stukjes staal.

Kunstige katapult

Een gevangene van Wolfenbüttel leek over artistieke gaven te beschikken. Met een stuk metaal maakte hij een kunstwerk, dat hij ‘Dashond’ noemde. Pas later werd duidelijk dat het dienstdeed als katapult waarmee boodschappen, drugs of onderdelen van wapens konden worden ‘vervoerd’. Het voorwerp werd in 1991 in beslag genomen.

Een zweep

Een zweep met scheermesjes werd in 1996 gevonden in Hamburg. Vlak daarvoor had de gevangene geprobeerd om een hogere dosis methadon los te krijgen bij een vrouwelijke cipier. Hij had haar toen bedreigd met een mes. Dit wapen moest wellicht dienen om zijn argumenten nog meer kracht bij te zetten.

Een hasjpijp

Soms wordt een mens moedeloos van al die mislukte ontsnappingen en die eindeloze dagen in de cel. Een beetje verstrooiing middels een teug geestesverruimende middelen is dan een aantrekkelijke optie. Een gevangene uit Santa Fu in Hamburg maakte een hasjpijp met een tube mierikswortelpasta. Dit soort drugsparafernalia behoort tot de meest gevonden knutselstukjes in gevangenissen.

Een neppistool

Dit neppistool uit karton werd op 23 juni 1988 gevonden in de cel van een gevangene in Stammheim. Het was verstopt in een pak melk en was wellicht bedoeld om gijzelaars te nemen tijdens een ontsnappingspoging. De gevangene in kwestie werd verraden.

Een ontvanger

Ergens in de jaren zeventig bouwde een gevangene in Ludwigsburg deze ontvanger en verstopte hem in een encyclopedie. Hij maakte het toestel wellicht op bestelling van een collega-gevangene.

Een waterverwarmer

Met een scheermes en een elektrische draad maakte een gevangene een waterverwarmer. Die kon dienen om er een kopje oploskoffie mee klaar te maken, maar wellicht was hij ook dienstig bij het distilleren van alcohol.

Een touwladder

Een touwladder met houten treden vermomd als schaakstukken. Geconfisqueerd in 1993 in Wolfenbüttel.

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content