Hoeveel sport is gezond?

© ISTOCK

Sporters leven langer en gezonder dan wie zijn dagen vooral in een zetel doorbrengt. Hoe actief je juist moet zijn om van die voordelen te genieten, is niet duidelijk. Nieuw Vlaams onderzoek moet duidelijkheid brengen. De organisatoren zoeken 2.000 vrijwilligers.

We worden met zijn allen steeds ouder. Het besef neemt toe dat beweging goed is om ook op hoge leeftijd nog van een gezond en krachtig lichaam te genieten. Tot voor kort werd vooral duursport aangeraden om de conditie op peil te houden, maar daar rijzen twijfels over. Bij duursporters die lang intens actief zijn, ziet men afwijkingen van het hartweefsel. Af en toe vallen er doden. Er zijn dus redenen om ons af te vragen hoeveel sport gezond is en wanneer een grens overschreden wordt.

Cardiologen van de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en het Hartcentrum Hasselt hebben samen een ambitieus onderzoek opgezet om meer duidelijkheid te krijgen over de invloed van duursport op het hart. Daarvoor zoeken ze 2.000 gezonde mannen tussen 45 en 75 jaar. Aan de hand van een vragenlijst worden hieruit 600 mannen geselecteerd voor verdere deelname aan het onderzoek. Zij worden opgedeeld in 3 groepen van 200. Een eerste groep bestaat uit mannen die al hun hele leven actief zijn, waaronder verstaan wordt dat ze voor hun 30ste begonnen zijn, een tweede groep uit mannen die pas na die leeftijd begonnen zijn. De derde groep zijn niet-sporters. Het onderzoek loopt over 2 jaar.

Vrijwilligers gezocht

Meer info www.masteratheart.be

Waarom geen vrouwen?

Het onderzoek is alleen op mannen gericht en krijgt daarom kritiek. Deels is dat onterecht, omdat de lichamen van mannen en vrouwen sterk van elkaar verschillen en een vermenging van beide geslachten de mogelijke besluiten zou vertroebelen. Bovendien zijn vrouwen hormonaal beter beschermd tegen hart- en vaatziekten, met minder cardiovasculaire sterfgevallen tot gevolg. Gelijktijdig onderzoek bij vrouwen is volgens de organisatoren budgettair onmogelijk, maar in de toekomst misschien wel. Dat kan best, maar het neemt niet weg dat het onderzoek van hart en bloedvaten bij vrouwen een immense achterstand op dat bij mannen heeft. Het is hoog tijd om er werk van te maken, zodat vrouwen advies kunnen krijgen dat specifiek op hen gericht is en dat niet grotendeels afgeleid is van onderzoek bij mannen. Want ondertussen blijven zij in de kou staan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content