Hoe komt de dood?

NRC-redacteur Frederiek Weeda voelde zich er vaak alleen voor staan toen haar man met kanker uitbehandeld was en alsmaar zieker werd. “Nog veel gezondheidsprofessionals willen de dood niet benoemen en lijken niet mee te denken over het sterven”, getuigt ze. “Terwijl je om goed afscheid te kunnen nemen, moet horen hoe de dood komt.” In haar boek Draai niet om de dood heen beschrijft ze ervaringen van zichzelf, haar man, lotgenoten en twee Nederlandse artsen, van wie één in België werkt. Daarnaast geeft ze vooral veel praktische informatie over het sterven thuis: waar je (als naaste) tegenaan kunt lopen, wat de symptomen op het sterfbed kunnen zijn en hoe je die kunt verlichten, en wat palliatieve sedatie en euthanasie inhouden. Een ontroerende, steunende gids voor lotgenoten.

Draai niet om de dood heen. Als iemand van wie je houdt gaat sterven. Frederiek Weeda, Uitgeverij Nieuwezijds, 2018, 109 blz., ISBN 9789057125089.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content