Han Renard

Città Verde, het door Waals minister Philippe Henry gekelderde project voor een megawinkelcentrum in de streek van Charleroi, stelt de samenhang in de Waalse olijfboomcoalitie op de proef.

Het mag ironisch heten dat de groene stad van de Italiaanse projectontwikkelaar Moro precies door toedoen van een groene minister misschien nooit het licht zal zien. Vorige week besloot Waals minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Henry (Ecolo) geen vergunning af te leveren aan Città Verde. Het gaat om een project van meer dan 200 miljoen euro waarbij in Farciennes bij Charleroi een handelscomplex van 42.000 vierkante meter zou worden gebouwd, met naast winkels ook woningen en een crèche, allemaal toegerust met de laatste snufjes op het vlak van groene energie. Maar volgens Henry zijn de in het vooruitzicht gestelde arbeidsplaatsen louter denkbeeldig, aangezien Città Verde ten koste zal gaan van handelszaken in het centrum van Charleroi en andere Waalse steden. Bovendien zou het project van de Italianen vloeken met de in het Waalse regeerakkoord opgesomde regels voor de duurzame ontwikkeling van het grondgebied.

De beslissing van de jonge minister veroorzaakte een storm van protest. Waals minister-president Rudy Demotte (PS) vond dat Henry zijn boekje te buiten was gegaan: over de sociaaleconomische impact van het project had de minister van Ruimtelijke Ordening zich niet uit te spreken. Hij hekelde ook het feit dat Henry in dit dossier soloslim had gespeeld en zei dat over Città Verde in de Waalse regering het laatste woord nog niet was gezegd.

Vervolgens gingen heel wat PS’ers uit de streek van Charleroi fel tegen Henry tekeer. De burgemeester van Farciennes, bijvoorbeeld, een van de armste gemeenten van Wallonië, was uiteraard woedend. Waals minister Paul Furlan riep iedereen die zich benadeeld voelt op om beroep aan te tekenen tegen het besluit van zijn collega Philippe Henry, en ook federaal minister Paul Magnette, de sterke man van de PS van Charleroi, deed dit weekend een duit in het zakje. Magnette verweet Henry onder andere amateurisme en vooringenomenheid.

Henry van zijn kant probeerde zondag de boel te sussen, maar dat kan niet worden gezegd van de groene nummer twee in de Waalse regering, vicepremier Jean-Marc Nollet, die maandag in Le Soir verklaarde dat de arrogante PS weer helemaal terug is. Ambiance!

Projectontwikkelaar Moro gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen de beslissing van Henry, maar hoopt het intussen op een akkoordje te kunnen gooien met de PS in de Waalse regering. Voor Ecolo is het dossier Città Verde echter afgesloten. Alleen als Moro met een nieuw project op de proppen komt, wil Henry de zaak herbekijken.

De sfeer in de Waalse regering is daarmee onder het vriespunt gezakt. Ecolo is ervoor beducht om opnieuw een brevet van onbekwaamheid toegespeeld te krijgen. Want net zoals destijds in het dossier-Francorchamps proberen de anderen Ecolo neer te zetten als een bende groene ayatollahs die hun ideologische zuiverheid laten voorgaan op werkgelegenheid. De olijfboom lijkt steeds meer op een cactus, is het gevoel vandaag. Ecolo heeft hard onderhandeld tijdens de formatiegesprekken. Het lijkt erop dat de PS haar coalitiepartner die gretigheid nu betaald probeert te zetten.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content